Disse emojiene brukes mest

"Ler så jeg griner"-ansikt er verdens aller mest brukte emoji, ifølge amerikanske forskere. Bare i Frankrike er en annen emoji mer populær. Der går det mest i hjerter.

Bilde av ler så jeg griner emoji, hjerte emoji og smilefjes med hjerteøyne emoji
Disse emojiene brukes mest!

Emoji er navnet på de små tegningene av smilefjes, dyr og ulike symboler som finnes på tastaturet til mobiler og nettbrett. En kjempefin ting med emojier er at de betyr det samme på alle språk! De samme emojiene brukes i tekstmeldinger over hele verden, på tvers av landegrenser og kulturer. Dette gjør det ekstra spennende å forske på dem.

Forskerne undersøkte 427 millioner meldinger

I det aller største emoji-forsknings-prosjektet til nå, undersøkte forskerne 427 millioner meldinger fra nesten 4 millioner smarttelefon-brukere i 212 land eller områder. Forskerne ville finne ut om vi bruker emojier på samme måte over hele verden, eller om det er noen forskjeller som kan ha med land eller kultur å gjøre.

De mest populære emojiene

Rapporten deres viser at folk fra forskjellige land foretrekker ulike emojier. Franskmenn, som bruker emojier mest av alle, foretrekker hjerte-emojier, mens folk i andre land brukes mest ansikter. Hele 15,4 prosent av alle emojiene forskerne fant i alle meldingene tilsammen var en "ler så jeg griner"-emoji, 😂. På andre og tredje plass kom "hjerte" ❤ og "smilefjes-med-hjerteøyne" 😍. 

Tabell som viser hvilke emojier som er mest brukt i forskjellige land.
Frankrike bruker mest emojier av alle, etterfulgt av Russland og USA. Foto: University of Michigan.

Kulturelle forskjeller

Forskerne fant også andre forskjeller i emoji-bruk som kan ha med kultur å gjøre. Folk i land med stor grad av individualisme, som Australia, Frankrike og Tsjekkia, bruker i mye større grad glade emojier.

I land der båndene mellom folk er tettere og det å være en del av en gruppe oppleves som veldig viktig, bruker de flere emojier som uttrykker sinne, sorg og negative følelser. Mexico, Chile, Peru og Colombia er eksempler på dette.

I samfunn der det er vanlig å tenke mye fremover, brukes negative emojier sjeldnere enn i land der folk er mer opptatt av fortid og nåtid, for eksempel tradisjoner og sosiale normer.

Forskningen kan komme deg til gode

Denne kunnskapen kan brukes til å gjøre det enda enklere for folk å bruke emojier, sier forskerne. Emoji-apper kan for eksempel sortere emojiene i forskjellige rekkefølge for folk utfra hvilket land de bor i, eller tipse oss om andre emojier vi kan bruke neste gang.

Kilder:  

University of Michigan: ❤ emojis? So does the rest of the world 

Rapporten: Learning from the Ubiquitous Language: an Empirical Analysis of Emoji Usage of Smartphone Users (pdf) 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 10.27 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.