Undersøkelse: Knekkebrødforskning

Når dere skal undersøke hvilken innpakning som er best for knekkebrødene, må dere holde kontroll på variablene! Variabler er hva som påvirker det vi forsker på. Når vi tester forskjellige typer innpakning, er det bare innpakningen vi forandrer på. Alle de andre variablene holder vi uforandret, vi "låser" dem. Dere må altså bruke samme type pålegg, og la knekkebrødene stå like lenge.

Dere skal jobbe i grupper og teste innpakningen dere tror er best og verst for sprø knekkebrød. Finn svar på disse spørsmålene før dere går i gang med undersøkelsen.

  • Hvilke tre typer innpakning skal dere teste?
  • Hvilket pålegg vil dere bruke på begge knekkebrødene?
  • En av variablene er tid. Hvor lenge skal knekkebrødene stå før dere tester dem?
  • Hvordan vil dere teste knekkebrødene når dere åpner innpakningen? (se tips fra tidligere knekkebrødforskere på forrige side)

Når utstyret er på plass, og planen er godkjent av lærer, kan dere begynne testingen.

Skriv rapport

Forskere skriver ned hva de finner ut, hvordan de fant det ut, og hva det kan si oss om forskningsspørsmålet. Dere skal skrive en rapport ut i fra de seks stegene i Nysgjerrigpermetoden. 

  • Dette lurer vi på. Problemstilling: Hvilken innpakning gir mykest knekkebrød?
  • Hvorfor er det slik? Skriv hypotesen din
  • Legg en plan. Slik ville vi teste hypotesen
  • Tegn planen deres.
  • Hent opplysninger. Skriv dataene dere samlet om knekkebrødene i testen deres.
  • Dette har jeg funnet ut om forskningsspørsmålet gjennom undersøkelsen.

Del forskningsresultatene med de andre i klassen. Kan dere sammen finne ut hvilken innpakning som er best for sprø knekkebrød på skolematen?

TilbakeNeste

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. juli 2024, kl. 21.37 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.