Lærerveiledning: Hva kan skje når vi blander kjemiske stoffer?

Her forklarer vi hvordan du kan gjennomføre akkurat denne delen av Undrelaboratoriet. Gå hit for en generell innføring i Undrelaboratoriet.

4 kolber med væske i ulike farger. Det kommer røyk opp av tre av kolbene. En hånd heller væske over fra en av kolbene til en annen.
Foto: Adobe stock

Hva skjer når vi blander kjemiske stoffer?

Endelig kjemi! Elevene dine kommer til å føle at de er på laboratoriet uansett om dere er på klasserommet, på skolekjøkkenet eller i et naturfagsrom. Her handler det om kjemiske reaksjoner, og hva som kjennetegner dem.

Kort om innholdet

Elevene skal kunne skille mellom hva som er kjemiske reaksjoner og hva som ikke er det, og kjenne igjen kjemiske reaksjoner i hverdagen sin. 

Undervisningsopplegget er i fire deler. Hver del er tenkt til ca 1-2 skoletimer. Bruk den tiden som er naturlig for dere. Se hvor langt dere kommer, og fortsett senere.

Del 1 Kjemiske reaksjoner
Del 2 Forbrenningsreaksjoner
Del 3 Olje, saft, Zalo og en drue
Del 4 Kjemiske reaksjoner i hverdagen

Viktige begreper og nøkkelord:

Kjemisk reaksjon, kjennetegn, fargeendring, gass, utfelling, forbrenning, reagere, oksygen, temperatur, lysglimt, eksplosjon, faremerking, løse seg opp, faseoverganger, fordampe, smelte, kjemiske stoffer, gassdannelse, temperaturendring, lys, ingen reaksjon, faresymbol.

Utstyr:

Skjemaer som kan skrives ut

Undersøkelse i del 1

  • rødkålsaft (alternativt: blåbærsaft/te)
  • sitronsaft
  • vaskepulver til oppvaskmaskin
  • blank eddik
  • bakepulver
  • lettmelk eller skummet melk
  • glass, små fat eller petriskåler til å blande i
  • skjeer til å måle opp og blande

Å lage rødkålsaft

Rødkålsaft kan lages av fersk rødkål. Kok opp vann og la kålen trekke i vannet i 30 minutter. Avkjøl og sil ut saften. Saften kan fortynnes med vann, ca. 50/50.
Vi anbefaler å bruke fersk rødkål, men rødkål fra pose kan også brukes:
La rødkålen trekke i vann i 10-20 minutter, sil av saften og avkjøl.

Undersøkelse i del 2

  • stearinlys
  • fyrstikker
  • appelsinskall
  • mobil

Undersøkelse i del 3

  • vannglass
  • matolje
  • ublandet saft (med sukker)
  • Zalo
  • en drue

Podkaster:

Didaktiske tips

00:00/00:00
00:00/00:00

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. februar 2025, kl. 11.12 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.