Har du noen gang lurt på hvorfor katter og andre dyr har øyne som lyser i mørket? Og hvorfor vi mennesker ikke har det? Håkon fra Ålgård i Rogaland undret seg over dette, og spurte Nysgjerrigper.
En norsk forsker har vært med på å undersøke DNA-et til en mammut som er hele 1,2 millioner år gammel. Det internasjonale forsker-teamet tror at de kan ha funnet en helt ny type av det utdødde elefantdyret.
For ti år siden oppdaget forskere at Homo sapiens har gener fra neandertalerne i kroppen. Nå ser det ut som noen av neandertaler-genene kan beskytte oss mot Covid-19.
Det har levd mange menneskearter på jorda, både før og samtidig som Homo sapiens. Ny forskning tyder på at flere av dem kan ha blitt utryddet av klimaendringer.
Det er ikke lov å skyte bjørnemødre som er sammen med ungene sine. Nå har bjørnene tilpasset seg seg loven!
De fleste små sjødyr gjennomgår metamorfose: Ungene er gjennomsiktige larver som driver rundt i vannet. Så fester de seg til havbunnen, der de forvandler seg til dyr vi kjenner igjen - for eksempel kråkeboller, sjøstjerner og skjell. For maneter foregår dette på en helt spesiell måte.
En skilpadde kan leve lenger enn mennesker, mens spissmusa takker for seg etter bare en sesong. Hvorfor det?
For aller første gang har forskere klart å lage en blanding av menneske og gris. Kan de bruke dette til å lage nye deler til menneskekroppen?
Familietreet vårt har fått en ny grein: Stjernemennesket, eller Homo naledi, ble oppdaget i en grotte i Sør-Afrika.
De små og nærmest usynlige algene i havet gir næring til det aller meste av livet under vann. Samtidig har de en livsviktig funksjon for livet over vann. Algene lager nemlig oksygen som vi trenger for å puste.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 06.55 CET