Sukkerkrystaller på pinne
Kan du dyrke krystaller? Ja - med sukker! Fordelen med disse vakre krystallene er at du kan spise dem etterpå.
Dette trenger du:
- 1 desiliter vann
- en kasserolle og noe å røre med
- 250 gram sukker
- tynne pinner, f. eks. slike man bruker til grillspyd
- et syltetøyglass eller en annen beholder som tåler høy varme
- svamp eller klesklyper
- eventuelt: konditorfarge
Slik gjør du:
Bland sukker og vann i en kasserolle og varm opp mens du rører. NB: Unngå at det koker, fordi dette fører til at vannet fordamper.
Når alt sukkeret er løst i vannet, heller du blandingen over i glasset du har funnet fram.
La glasset stå og kjøle seg ned til romtemperatur.
Dypp en pinne ned i glasset, før du ruller den i litt sukker og lar den tørke i noen minutter. Slik får man små startkrystaller som sukkerkrystallene kan vokse ut fra.
Hvis du vil ha farge på krystallene: Tilsett noen dråper konditorfarge
til sukkerblandingen.
Sett pinnen forsiktig ned i glasset igjen slik at den ikke når bunnen. For å få den til å henge slik, kan du enten feste den i en svamp, eller feste den i en klesklype
La det stå helt i ro i en hel uke og følg med på hva som skjer.
Når sukkerkrystallen ikke vokser mer, kan du ta den ut og spise den!
Hva skjer?
Når man tilsetter sukker til vann, løses sukkermolekylene opp i vannet. Ved å
varme opp vannet får man løst opp mer sukker enn man gjør i kaldt vann.
Det er fordi varmt vann har plass til mer sukker enn kaldt vann. Når vannet
kjøles ned igjen, klarer ikke vannet å holde på alle sukkermolekylene. Disse
sukkermolekylene fester seg derfor til pinnene og danner vakre
sukkerkrystaller.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 24. november 2024, kl. 18.15 CET