Hvorfor er denne edderkoppen rosa?
Da forsker Per-Anders Hansen fant en død edderkopp i en skuff, fikk han en idé. Kunne edderkoppen hjelpe ham med å lage bedre solceller?
Per-Anders forsker på hvordan solceller kan bli bedre ved å få dem til å ta opp mer av sollyset. For å gjøre dette prøver han å finne fargestoffer med spesielle egenskaper.
Farget edderkoppen molekyl for molekyl
Det er særlig to ting Per-Anders ser etter når han leter.
Det første er fargestoffer som blir til gass når du koker dem – helst på lav temperatur. Med et fargestoff som fordamper, kan du gjøre noe en tusj eller pensel ikke klarer: fargelegge alle typer overflater helt jevnt – molekyl for molekyl. Du kan til og med fargelegge overflater som ikke er rette.
En edderkopp er skikkelig vanskelig å fargelegge! Ville Per-Anders klare å fargelegge hvert eneste hårstrå på hvert av de åtte beina?
Edderkoppen i dampkammeret
Fargestoffet som Per-Anders testet begynte å dampe allerede ved 130 grader, og det er så lavt at det kunne testes på den døde edderkoppen.
Edderkoppen ble plassert i en tett glassbeholder. Deretter la dampen seg over hele edderkoppens overflate.
Da den kom ut var den blitt rosa, og fikk navnet Pinky. Hvert eneste hår var dekket, og Per-Anders visste at metoden hans kan brukes på virkelig sære overflater.
Burde vært selvlysende
Den viktigste testen gjensto – er fargestoffet selvlysende? Det er nemlig den andre egenskapen Per-Anders leter etter.
Selvlysende stoffer kan ta opp energien i lys, og sende det ut i en annen farge. Solceller fungerer best når de får mest av bestemte farger i lyset.
Per-Anders vil dekke solcellene med et veldig tynt lag selvlysende stoff som sender ut det lyset som solcellene helst vil ha, og ikke det de ikke bruker.
Kjemisk lego
Uheldigvis viste det seg at Pinky bare var rosa. Likevel har eksperimentet bidratt til noen viktige steg i solcelleforskningen. Fargestoffet som Per-Anders fant er nemlig lett å «bygge om». Det er nesten litt som kjemisk lego.
Det betyr at Per-Anders og andre forskere kanskje kan bygge det om slik at det kan bli selvlysende i fremtiden.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. desember 2024, kl. 06.15 CET