Krangel om vindkraft

Før var folk positive til vindmøller, men nå er det mange som protesterer. Hva er det egentlig som har skjedd?

For å stoppe klimaendringene må vi bruke mer fornybar energi enn vi gjør nå. De siste årene er det blitt bygget mange nye vindkraftanlegg.

- Før syntes mange at vindkraft hørtes bra ut. Mange kommuner håpet også at de kunne få penger fra de som bygget vindmøllene, sier forskerne Lars H. Gulbrandsen og Tor Håkon Inderberg. De jobber ved Fridtjof Nansens institutt og har forsket på vindkraft, klima og miljø.

Men i løpet av noen år har veldig mange blitt negative til vindkraft. Hva skjedde?

Lars og Tor Håkon fant ut at mange av de som blir berørte av byggingen, gjerne ville si sin mening, men at de ikke ble hørt.

- Mange sa de var redde for å få store vindturbiner i nærheten av hjemmene eller turområdene sine. Rotorbladene bråker, og det ser ikke pent ut, sier de.

- Andre er sinte fordi det må lages veier og graves i naturen når vi bygger vindmøller. Noen ganger blir dyr eller planter truet. Det viser seg også at kommunene ikke får noe særlig penger.

Forskerne gav politikerne beskjed om at de burde ta større hensyn til motstanden, og at de kanskje skulle la kommunene bestemme litt mer. Nå har politikerne bestemt at ingen flere får bygge nytt før myndighetene har tenkt seg om og undersøkt hva slags regler utbyggerne må følge, og hvor viktig naturen skal være når de skal si ja eller nei til utbygging.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 21.15 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.