Oppdrag: Finn fremmede arter

Nå kan du hjelpe forskerne med å finne rømlinger i norsk natur. Bli med på Forskningskampanjen i september.

Oppdrag 2020: Finn fremmede arter. Foto av rødhyll med datagrafikk rundt
Forskningskampanjen varer i hele september.

Hvert år arrangeres Forskningskampanjen. Her kan elever på alle trinn bidra med forskning fra sitt nærmiljø. I år er temaet fremmede arter. Det er nemlig slik at det finnes mange planter i norsk natur som egentlig ikke hører hjemme her.

- Dette er blitt et stadig større problem etter hvert som vi har mer handel og kontakt med andre land, sier Olga Hilmo i Artsdatabanken.

Artsdatabanken lager en liste over fremmede arter i norsk natur. Den kalles Fremmedartslista. Der finnes det nå over 3000 ulike planter og dyr! De fleste av disse er planter.

Meld dere på årets kampanje

Lilla lupiner i en skråning ned mot vann
Lupin er en vakker blomst, men den skaper trøbbel i norsk natur fordi den fortrenger andre arter. Foto: Paul Harald Pedersen CC BY 4.0

Gjemmer seg i bagasjen

Men hvordan har det seg at disse plantene har havnet i norsk natur?

- Hageplanter som selges i Norge, har i lang tid blitt hentet fra andre land. Så har plantene spredt seg utenfor hagene. Det kan for eksempel skje ved hjelp av fugler eller ved at man kaster hageavfall i naturen, forteller Hilmo.

Plantene kan også ha blitt med deg hjem fra reise i utlandet, uten at du har merket det. Frø kan nemlig feste seg under skosålene, i klærne og i bagasjen.

- Problemet med mange av de fremmede plantene er at de kan spre seg så mye at de tar plassen fra planter som hører naturlig hjemme i Norge. De kan også spre plantesykdommer, sier Hilmo.

Hagelupin

Hagelupin kom til Norge fordi mange ville ha den som pynt i hagene sine. Den ble også plantet i veiskråninger, og trafikken har bidratt til å spre hagelupiner videre. Lupin finnes nå over hele landet.

Parkslirekne

Arten kommer opprinnelig fra Japan, og har blitt plantet i mange hager. Den sprer seg ved hjelp av små biter av jordstengler. En liten stengelbit på avveie vokser fort opp til et tett kratt som fortrenger andre arter.

 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. januar 2025, kl. 07.57 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.