Jakten på en beboelig planet
Finnes det liv på andre planeter? Det spørsmålet opptar både forskere og folk flest. Og vi kommer stadig nærmere et svar.
Av Kjersti Busterud/NTB
De siste 10-15 årene har vi oppdaget en rekke nye planeter. Til sammen kjenner vi nå til over 3000 planeter, forteller Pål Brekke. Han er solforsker ved Norsk Romsenter.
- Det har vist seg at mange stjerner har planeter rundt seg, på samme måte som Sola har. Og en god del av disse ligger i det man kaller beboelig sone, sier han.
Gullhårsonen
Beboelig sone kalles også "gullhårsonen". Planeter i denne sonen ligger i passe avstand fra sin stjerne, slik at det verken blir for varmt eller for kaldt. I vårt solsystem ligger både Jorden, Venus og Mars i beboelig sone.
Men passe avstand fra sola er ikke nok. Planeten må også ha en atmosfære som gjør at man kan puste. Mars har en veldig tynn atmosfære med svært lite oksygen. Skal man oppholde seg på Mars, må man derfor ha romdrakt. Venus har en veldig tett atmosfære. Den tette atmosfæren holder på varmen, slik at temperaturen på Venus er hele 500 grader.
Håp om liv
Foreløpig er det ingen som har klart å fastslå at det er liv på andre planeter. Men Pål sier det slett ikke er usannsynlig.
- Man har funnet noen gode kandidater. Nå undersøker man disse videre, blant annet ved å prøve å måle hva atmosfæren inneholder, forteller han.
Hvis forskerne oppdager en planet med liv i et annet solsystem, er det fortsatt et problem som ikke er løst: Hvordan i all verden skal vi komme oss dit?
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 22.32 CET