Møt en forsker: Audun Rikardsen

Audun er fotograf og professor i arktisk og marin biologi. Han har fulgt hval og laks hele verden rundt, svømt med spekkhoggere og vært bestevenn med en hvalross.

Nærbilde av forsker Audun Rikardsen som holder rundt en hvalross.
Allerede som ung visste Audun at han ville jobbe med naturen, og som student på universitetet skjønte han at han ville bli forsker. Foto: Privat.

Audun forsker på dyr som lever i vann, og sammen med andre forskere ser han spesielt på hvordan og hvor dyrene vandrer. Han jobber ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.  

– Nå holder vi på med laks og hval. Særlig laksen er vi nysgjerrige på, sier Audun. – Vi setter sendere på laksen, og så følger vi med på hvor den svømmer. Da kan vi endelig finne ut hvor i havet laksen vandrer når den forlater elva. 

Dykker dypt

Forskerne har funnet ut at laksen vandrer langt, mye lenger enn det vi trodde før. 

– Laksen svømmer helt opp mot det kalde pol-vannet i Barentshavet, ved Svalbard og Grønland, sier Audun. – Før trodde vi laksen holdt seg nesten bare ved overflaten, men senderne våre fant at den enkelte ganger dykker helt ned mot 1000 meters dyp. Men hva den gjør der, er det store spørsmålet, sier Audun.

Forskerne lurer på om den kanskje leter etter mat, om den prøver å finne rette veien ved å lukte på vannet, eller ved å bruke jordmagnetisme til å orientere seg. 

– Vi vet ikke alt enda, og det er det som er så spennende! sier Audun.

Glad i naturen

Audun vokste opp i Steigen i Nordland, og foreldrene tok ham med ut og gjorde ham interessert i naturen.

– Jeg var mye ute i naturen som liten, sier Audun, og jeg likte å dra på fisketur alene. Jeg har alltid vært glad i å fotografere, og det kan jeg også bruke nå når jeg jobber som forsker.

Nysgjerrigper

Allerede som ung visste Audun at han ville jobbe med naturen, og da han studerte på universitetet, skjønte han at han ville bli forsker.

– Som forsker får du lov til å undres og undersøke ting du lurer veldig på. Man får være med på å oppdage nye ting og forstå dyrene bedre, sånn at vi også kan ta bedre vare på dem. Dessuten får jeg være mye ute i naturen. Det blir litt som en hobby, sier Audun.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. desember 2024, kl. 03.13 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.