Kan forskerne lage en mammut?
Forskere har en helt ny oppfinnelse som kanskje kan gjøre eventyrlige ting. Men kan det bringe den utdødde mammuten tilbake til liv?
Mammutene var store hårete elefantdyr som trampet rundt på jorda for lenge siden. Men for 4000 år siden var det slutt for dem. Mammutene døde ut – de var ferdige. Eller var de det?
Nå sier noen forskere at de kan klare å lage helt nye, sprell levende mammuter eller i hvert fall noe som ligner på mammuter. Og de sier at de kan klare det på ganske kort tid – på noen få år. Hvis det går, vil det være en enorm sensasjon.
Men hvordan skal de få det til? Jo, med en dæsj frossen mammut, en ufødt elefant og en flunkende ny oppfinnelse.
Forskernes nye verktøy
Den nye oppfinnelsen som vi her snakker om, har fått forskere over hele verden til å hyle av begeistring – og litt fordi de synes den er litt skummel.
Den nye oppfinnelsen heter CRISPR og egentlig er det et verktøy som kan brukes til å forandre planter, dyr og faktisk også mennesker.
Inni alt som lever, er det en slags oppskrift på hvordan skapningen skal bli. Med CRISPR-verktøyet kan forskerne fjerne biter av denne oppskriften. Hvis de vil, kan de sette inn noe annet i stedet.
Det er nettopp slik forskerne akkurat nå vil prøve å lage en mammut.
De har nemlig deler av oppskriften på mammuter. Oppskriften, som vi også kaller DNA, er bitte små molekyler i kroppen. Forskerne har klart å finne dette i rester av mammuter som har ligget i frossen jord siden de døde.
Planen er å blande mammutoppskrift i et elefantfoster. Hvis dyret vokser og blir født, vil verden kanskje for første gang få se en miks mellom mammut og elefant – en mammufant-baby!
Ikke så lett
Men vi vet egentlig ikke hva de små bitene av mammut vil gjøre med elefanten. Vil det i det hele tatt synes på den at den har litt mammut i seg?
Det finnes dessuten flere forskere som ikke tror det går an å lage slike mammut-elefanter. I hvert fall ikke på kort tid. Det kommer til å ta kjempelang tid, sier de.
Og de mener det vil være mye vanskeligere enn vi tror. Disse forskerne sier også at vi ikke har nok DNA fra mammuter til at det nye blandingsdyret vil bli særlig mammut-aktig.
Vi må bare vente å se – kanskje er du så heldig at du en gang får se en mammufant i levende live.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 00.56 CET