Forskernes drittjobb

En nyfødt baby har ingen bakterier i tarmene sine. Ett år etter fødselen er tarmene fulle av bakterier. Hva har skjedd? Hvilke bakterier har dukket opp? Og når og hvordan?

En baby ligger i sengen og gråter
Forskerne studerer babybæsj for å finne ut mer om bakterier i kroppene våre. Foto: Shutterstock.

Det prøver forskere fra Universitetet i Oslo å finne ut av. Derfor skal Pål Trosvik og kollegene hans undersøke bæsjen fra tretten babyer. Helt fra fødselen til ettårsdagen. Forskerne får prøver av bæsjen til alle babyene hver dag. Så henter de ut DNA fra alle bakteriene i bæsjen.

Daglige prøver

Alle bakterier har ulikt DNA. Derfor kan forskerne finne ut hvilke bakterier som fins i bæsjen. Siden de får nye prøver hver dag, kan de finne ut når de forskjellige bakteriene dukker opp. De kan også finne ut hva som skjer med bakteriene når babyene begynner å spise ordentlig mat. Eller når de får medisin.

Nyttig drittjobb

Å forske på bæsj er en ordentlig drittjobb. Men det kan være nyttig også. Mange av bakteriene i tarmene våre gjør en viktig jobb. Noen av dem er med på å holde oss sunne og friske. Men andre kan gjøre oss syke. Derfor er det viktig å vite hvilke bakterier som holder til inne i tarmene våre. Og hvilke som helst ikke bør være der.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. desember 2024, kl. 22.40 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.