Hva er inni julepakken?
Snoker du også rundt i skuffer og skap for å finne julepakker som kan være til deg? Klemmer og rister du for å gjette hva som er inni?
Å gjette hva som er inni en pakke, er nesten som å forske. Du ser hvor stor den er, kanskje avslører papiret hvor den er kjøpt, til/fra-lappen gir deg også noen hint - og viktigst: er den myk eller hard? Når du klemmer og rister på gaven kan du få flere spor om hva som er inni.
Noen pakker kan du aldri åpne
Julegaver kan du heldigvis åpne opp for å få svar (men ikke før på julaften, noe annet er juks!). Men som forsker kan det hende at pakken du vil vite innholdet til, ikke kan åpnes. For eksempel vet vi jo mye om hvordan Jorda ser ut inni, men vi kan aldri dele planeten vår i to for å sjekke om vi har rett!
Tips til julepakkeforskning
Den beste måten å gjette på en julepakke, er å tenke som en forsker:
- Hvordan ser pakken ut? Størrelse, form, innpakningspapir, gavebånd, til/fra-lapp og måten den er pakket inn kan gi deg mye informasjon.
- Hvordan kjennes pakken ut? Er den tung eller lett, er tyngdepunktet i midten eller nærmere den ene enden, er den myk eller hard, kjennes den lik ut overalt?
- Hvordan høres pakken ut? Vend og vugg den forsiktig - det kan være noe skjørt inni den, som ikke tåler at du rister på den. Ingen vil jo ha en ødelagt julegave! Hører du noen lyder? Er det noe som beveger seg inni den?
Skriv ned alle hintene du får, og bruk også ting du vet fra før. Hvis det f.eks. er en pakke til deg og du vet du hvem det er fra, kan du huske om du har ønsket deg noe spesielt fra han eller henne - og kan det hjelpe deg med å gjette? Er det flere undersøkelser du kan gjøre, uten å åpne pakken?
Forskere jobber sammen
Hvis du har noen søsken, kan du be dem gjøre det samme med pakken, og så kan dere gjette sammen. To hoder tenker gjerne bedre enn ett!
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. januar 2025, kl. 05.54 CET