Havets hemmelige uhyrer

Blubbefisk, vampyrblekksprut og en diskokule av en manet. Dette er vesener du ikke trodde fantes.

Nærbilde av en Blubbefisk, en geleaktig fisk.
Psychrolutes microporos – en fisk med geléaktig kropp. Foto: IFREMA

I ti år har forskere fra hele verden samarbeidet om å undersøke dyr og vesener i dyphavet. De har sett dyr de trodde var utdødd for millioner av år siden, og oppdaget vesener som lever der vi ikke trodde det var mulig å leve.

Forskerne har funnet virkelige sjøuhyrer! Eller, ikke uhyrer, men vesener som ser ut som noe fra et eventyr, og som lever på enorme dyp. Fortsatt er store deler av dyphavet ikke utforsket. Kanskje en jobb for deg når du blir voksen?

Blubbefisk 

Blubbefisken lever i havet utenfor New Zealand på cirka tusen meters dyp. Forskerne har aldri sett hvordan fisken spiser. Det er fordi den er så sky. De tror den bare super inn det som flyter forbi. Kroppen er som gelé slik at den skal tåle det tunge trykket i dypet.

Fisken smaker fryktelig og har derfor få fiender. Likevel er den truet av utrydding fordi den blir tatt av fiskebåtene som tråler på havdypet.

Nærbilde av en Crossota, en liten rød manet med mange tentakler..
Crossota norvegica - en liten rød manet med mange tentakler. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix

Norsk Crossota

Dette er en bitte liten manet som lever i arktiske hav. Den er bare to centimeter stor. Den har rundt 275 tentakler og fem eller sju munner. Maneten blinker og lyser som en liten diskokule nede i dypet.

Nærbilde av en Kiwidae, en gul krabbe med fjæraktige klør.
Kiwidae – en gul krabbe med fjæraktige klør. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix

Kiwidae

Forskerne måtte lage en helt ny krabbefamilie da de oppdaget denne krabben. Så spesiell er den. Familien heter Kiwa, og krabben er gitt navnet Kiwidae. Den lever dypt i havet utenfor Påskeøya i Stillehavet.

Nærbilde av en Vampyrblekksprut.
Vampyroteuthis infernalis – en vampyrblekksprut. Foto: Census of Marine Life

Vampyrblekksprut

Vampyrblekkspruten lever dypt nede i tropiske hav. Vanlige blekkspruter forsvarer seg med å slippe ut skyer av mørkt blekk. Sånn blinder de fienden sin og kan redde seg selv. Men for vampyrblekkspruten er svart blekk ubrukelig. Det er jo helt mørkt nede i dypet der den bor. Så i stedet for blekk slipper den ut en selvlysende sky. Lyset forvirrer fienden, og blekkspruten slipper unna.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. desember 2024, kl. 11.00 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.