Den grenseløse teknologien
Foreldrene og besteforeldrene dine vokste opp uten dingser. For dem er den teknologiske utviklingen eventyrlig. Og mest eventyrlig er internett. Internett har knyttet verden tettere sammen, og grensene er visket ut.
Av Irene Inman Tjørve
For deg som er ung, er det vanskelig å tenke deg hvordan verden var uten internett, mobiltelefon og datamaskin. Foreldrene dine husker det, derimot.
For 20 år siden måtte du sende brev hvis du skulle skrive til noen. Sende det i posten. Skulle du ringe til noen, måtte de være hjemme, der telefonen var. Lette du etter opplysninger om noe, måtte du til biblioteket og slå opp i bøker. Nyheter fikk du gjennom TV, radio og aviser, og da var det andre som bestemte hvilke nyheter du skulle få.
Dele informasjon
Internett ble opprinnelig utviklet av forskere som ønsket seg en rask måte å utveksle informasjon og forskningsresultater på. Og nettopp informasjon er den viktigste fordelen ved internett. Her kan vi nysgjerrigperer finne informasjon om så å si alt – raskt og enkelt! Allverdens biblioteker, aviser og mye mer er bare et tastetrykk unna.
Den andre store fordelen er kommunikasjon. Via nettsider og e-post kan vi dele informasjon og ta kontakt med hverandre på et øyeblikk, uansett hvor vi er i verden. Ved hjelp av sosiale medier kan vi snakke med venner og kjente – men også med ukjente mennesker som kanskje deler samme interesse som oss.
Påvirker samfunnet
Sosiale medier har gjort det mulig for folk – uansett hvem de er eller hvor i verden de bor – å komme til orde og fortelle om sine synspunkter. Alle kan skrive et innlegg på Twitter eller Facebook eller føre en blogg, og på denne måten er internett med på å gi folk ytringsfrihet.
Dette er et stort framskritt for folkestyret – alle kan bli hørt og kan være med på å påvirke det som skjer i samfunnet. Og vi kan følge med på hva som skjer ute i verden minutt for minutt.
Dugnad
Nettsamfunnet gjør det også mulig å løfte i lag og organisere nettdugnad. Folk fra alle verdens kanter kan skrive under på opprop til politikere om forskjellige saker, for eksempel om miljøvern, som angår oss alle.
Folk kan også gå sammen om å samle inn penger til et godt formål eller til et bestemt prosjekt som det ikke finnes midler til å gjennomføre ellers.
Teller fugler
Forskningsprosjekter der det trengs mye data, kan organiseres som nettdugnad. Et eksempel på dette er hagefugltellingen, som gjennomføres i Norge, Sverige, Danmark og Finland siste helg i januar hvert år. Alle kan være med, ved å telle fuglene i hagen sin og sende inn dataene til Norsk Ornitologisk Forenings nettside.
Forskningskampanjen er et annet eksempel, der elever kan bidra til et forskningsprosjekt gjennom forskningskampanjen.no.
Kjendiser
Internett har også gjort det mulig for hvem som helst å bli kjendis. Med mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin kan du ta bilder eller videoer eller spille inn egen musikk. Så kan du legge det ut på nettet. Slår det an hos folk ute i nettuniverset, vet plutselig alle hvem du er.
Bryter grenser
I dag er det vanskelig å tenke seg en verden uten internett. Internett har ført verden rett inn i stua – på godt og vondt. La oss håpe at det bryter ned grenser og fører verden sammen.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. januar 2025, kl. 09.13 CET