Chiliplantens brennhete triks
Det var aldri chiliplantens plan at mennesker skulle bli glade i sterk mat.
Av Katharina Marie Vestre
Siden planter sitter fast i jorda, trenger de hjelp når de skal erobre nye områder. Et triks er å pakke inn frøene sine i fristende frukter. Da kan et dyr spise dem og bæsje ut frøene et helt annet sted. Ganske fint for både planten og dyret. Men det er noe som skurrer med chili.
Brennende tunger
Alle som noen gang har spist chili vet at det ikke er for pingler. Øynene renner, tunga brenner og det river i halsen. Grunnen er at chili inneholder et stoff som heter capsaicin. Dette skaper smertefølelse og narrer tunga til å tro at den er varm. Men hva i all verden var det chiliplanten tenkte på da den begynte å fylle fruktene sine med et så plagsomt stoff? Var ikke hele poenget at chiliene skulle bli spist?
Immune fugler
Svaret er at chilien ikke er skapt for oss – eller noe annet pattedyr. De viktige frøene blir enten knust av tennene våre eller kverket av fordøyelsessystemet vårt. Derfor har chiliplanten helt andre middagsgjester i tankene. Den vil aller helst bli spist av fugler. Frøene kan nemlig passere uskadet gjennom fuglekroppen. Og det geniale er at fuglene ikke kjenner det brennende stoffet i det hele tatt! Dermed kan de knaske i seg så mye chili de bare vil, helt uten rennende øyne.
Hekta på chili
Noe chiliplanten ikke hadde regnet med, er de merkelige menneskene. I over 6000 år har vi dyrket fram chili, til tross for at planten prøver hardt å skremme oss unna. En mulig forklaring kan være at kroppen lager en type stoffer som heter endorfiner når det brenner på tunga. Endorfiner demper smerte og gir oss en god følelse. Når du er forelsket, lager kroppen de samme stoffene. Så da er det kanskje ikke så rart vi blir hekta på chili likevel.
Kilde: Australian Geographic: Why chillies are hot: the science of heat
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 09.19 CET