Språket endrer seg
Noen språk forsvinner, mens nye kommer til. Hvorfor er det slik? Vi har spurt en språkforsker.
Av Trine-Lise Gjesdal
Har du hørt om vepsisk og rusinsk, eller hva med livisk? De er alle europeiske språk. Det skal eksistere mellom 80 og 140 ulike språk bare her i Europa. Grunnen til at vi ikke kan si eksakt hvor mange språk som fins, er at noen språk forsvinner, mens nye kommer til.
Språk som dør
Professor Jan Ivar Bjørnflaten forteller at enkelte språk kan forsvinne fordi færre mennesker snakker språket. Det kan være at enkelte snakker to språk, men etter hvert går over til å bruke det språket som er mest brukt.
– Slik var det for det samiske språket i Norge. Samiske barn pratet norsk istedenfor samisk. Men etter hvert ble det samiske språket reddet ved at de lærte seg både samisk og norsk på skolen, forklarer han.
Skaper identitet
Men mens noen språk forsvinner, dukker det opp nye, forteller språkforskeren. Språk som vepsisk og livisk er gamle østeuropeiske språk som nå er i ferd med å forsvinne. Rusinsk, derimot, har blitt et populært språk som folk i Øst-Europa har begynt å snakke igjen de siste årene. Grunnen til at mennesker begynner å snakke gamle språk, er at mange har behov for å skape sin egen lokale identitet. Identitet forteller hvem vi er. Et gammelt språk kan fortelle mye om mennesker – hvor de kommer fra, og historien deres.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. november 2024, kl. 14.55 CET