Solceller som klistremerker
Forskeren Xiaolin Zheng har lagd solceller som er tynnere enn plastfolie. Solcelleklistremerkene er miljøvennlige og kan brukes overalt.
Av Irene Inman Tjørve
Klimaforandringene vi opplever, gjør mange bekymret. Én måte vi kan prøve å bremse klimaendringene på, er ved å bruke miljøvennlig energi, for eksempel å hente energi fra sollyset. Forskere har lenge jobbet for å utvikle solceller som er billige å lage og lette å bruke. Men på grunn av måten de blir laget på, har solcellene vært nokså tunge og stive og kan derfor ikke brukes overalt.
Tynne og bøyelige
Xiaolin Zheng og hennes kolleger ved Standford-universitetet har nå greid å finne en løsning. De har laget tynne, bøyelige solceller i form av klistremerker. Solcellene er mye tynnere enn plastfolie (av typen vi pakker inn mat med).
Siden de er veldig lette og bøyelige, kan de brukes overalt – på mobiltelefoner, på biler og fly, på husvegger, søyler og fortau. Zheng tenker seg at folk en dag vil kunne kjøpe en pakke solcelleklistremerker i stedet for batterier. Hun tror også at den samme teknikken kan brukes for å fremstille andre typer elektronikk, til bruk i alt fra "smarte" klær til rakettforskning.
Smarte klær
Smarte klær inneholder elektronikk – for eksempel finnes det sko som følger med på hvor du går og kan sende beskjed til mobiltelefonen din. Det kan være en trøye som måler pulsen din eller hvor mye energi du bruker når du trener. Eller en genser med radar som kan "sanse" når andre mennesker er i nærheten.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 22. november 2024, kl. 08.34 CET