Trekkfugler sto bak plantemysterium
Hvorfor gror enkelte planter i områder så langt fra hverandre som Arktis og i Sør-Amerika, uten at de vokser i områder midt imellom?
Av Trine-Lise Gjesdal
Dette spørsmålet har fått biologer til å klø seg i hodet i over 150 år. Men nå kan de slutte å klø seg. Det ser ut til at forskere ved Naturhistorisk museum i Oslo har løst mysteriet. Planten som forskerne har studert, heter krekling - og er en eviggrønn plante i lyngfamilien som trives i myrområder, høyfjell og i gran- og furuskog.
Planter på to kontinenter er i slekt
Krekling i Alaska i Nord-Amerika og Patagonia i Sør-Amerika har vist seg å være i nær slekt, enda plantene befinner seg på to forskjellige kontinenter. Dette har forskerne funnet ut ved å studere og sammenlikne kreklingenes arvestoff fra begge steder.
Fugler fraktet frø i magen
Forskerne har til og med funnet ut at frøene må ha blitt fraktet fra det ene stedet til det andre for om lag en halv million år siden. Og svaret på hvordan de ble fraktet, er trekkfugler. Fuglene spiste kreklingbær ett sted og fraktet dem med seg i magesekken når de fløy videre. Når de landet, bæsjet de ut frø som så vokste opp til å bli nye planter.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. januar 2025, kl. 15.50 CET