Hvorfor har jenter langt hår?

Hvorfor lar jentene håret vokse, mens guttene klipper det kort? Det har 7. klasse ved Hedemarken friskole prøvd å finne ut.

- Vi hadde sett at de fleste jenter har langt hår, og lurte på hvorfor det var sånn, forteller Victoria (12).

Victoria og resten av klassen hadde mange ideer til hva de kunne forske på, men valgte å undersøke hvorfor jenter har langt hår.

Det første klassen gjorde, var å komme opp med forslag til hvorfor jenter lar håret vokse.

- Vi lagde ulike hypoteser. Blant annet at jenter synes langt hår er finest, sier Eida Helene (13).

HÅRETE: Nesten alle jentene ved Hedemarken friskole har langt hår, og 7. klasse har forsket på hvorfor det er slik. Øverst fra venstre: Noah, Elisa, Emilie, Eida Helene, Victoria og Esther Suzanne.

Sjekket hårlengden

Klassen lagde deretter en plan for hvordan de kunne undersøke hypotesene sine.

Aller først ville de finne ut om det faktisk er sånn at de fleste jenter har langt hår.

- Vi lagde spørreskjemaer og spurte alle på skolen om de hadde langt eller kort hår. Spørreskjemaene viste at bare noen få av jentene hadde kort hår,
forteller Elisa (12).

Klassen dro også til to barnehager for å undersøke hårlengden på jentene der. De hadde nemlig en hypotese om at foreldre klippet håret kort på små barn, fordi det er styr å gre håret. Og at jentene ville ha langt hår når de ble gamle nok.

- Vi sjekket alle jentene mellom to og fem år. Nesten alle hadde langt hår, forteller Victoria.

De intervjuet også foreldrene sine om de klippet håret på døtrene kort når de var små. Noen av foreldrene fortalte at de hadde klippet håret på barna fordi det ble flokete og vanskelig å børste og vaske.

EKSPERIMENT: Klassen lot elever i 1.-4. klasse si om de syntes dukker med langt eller kort hår var finest.

Lagde Barbie-eksperiment

For å undersøke om jenter synes det er finest med langt hår eller kort hår, gjorde klassen et eksperiment med barbiedukker.

- Vi klippet håret kort på noen av dukkene, og lot de andre ha langt hår. Så lot vi 1. klassingene velge hvilken dukke de synes var finest. For at de ikke skulle bli påvirket av klærne på dukkene, la vi et teppe over, slik at bare hodet på dukkene syntes, forteller Esther Suzanne (12).

Klassen lot også 2., 3. og 4. klasse velge mellom en dukke med kort hår og en dukke med langt hår. Resultatet ble at barna syntes dukkene med langt hår var finest.

- Vi var også på et kjøpesenter for å se om dukkene og legodamene som ble solgt, hadde kort eller langt hår. De fleste hadde langt hår, forteller Noah (12).

På kjøpesenteret så de også på reklameplakater, og fant ut at alle jentene og damene på plakatene hadde langt hår. Klassen intervjuet i tillegg frisører.

- De fortalte at unge jenter vil ha langt hår, mens de eldre vil ha kort hår, sier Emilie (13).

Liker langt hår best

Elevene lagde et spørreskjema der de spurte både gutter og jenter om de synes langt hår er finest på jenter. De fleste både gutter og jenter likte langt hår på jenter best.

I skjemaet kunne man også skrive hvorfor man tror jenter har langt hår.

- Der fikk vi veldig mange forskjellige svar. Som at jenter er født sånn, forteller Victoria.

Hun har valgt å ha langt hår, det samme har de andre jentene i klassen.

- Det er fordi jeg synes det er finest, sier hun.

- Hvis man har langt hår, kan man flette det, sier Eida.

- Og bruke kreativiteten. Det var også en av hypotesene våre, at jenter har langt hår fordi de vil bruke kreativiteten sin til å lage ulike frisyrer, legger Esther til.

SPØRRESKJEMA: Slik er ett av spørreskjemaene klassen har laget.

Forsker på forskjeller

Da vi snakker med klassen, mangler de bare å finpusse på rapporten.

- Vi er ikke helt ferdig med konklusjonen enda. Men vi tror den blir at samfunnet har gjort det slik at man synes det er finest med langt hår på jenter, sier Eida.

Dette er ikke første gang klassen forsker på forskjeller mellom jenter og gutter. Da de gikk i 2. Klasse, forsket de nemlig på om gutter helst leker med andre gutter, og jenter helst med jenter.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 26. desember 2024, kl. 12.45 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.