Her kan du spise middag på havets bunn
Ved Lindesnes helt sør i Norge ligger det en undervannsrestaurant som har blitt verdensberømt. Forskere har hjulpet til å lage den uvanlige restauranten.
Restauranten Under ligger fem meter under havet og har et kjempestort vindu hvor du kan se på fisk, maneter og annet liv i sjøen mens du spiser deilig sjømat.
Forskning gjør restauranten kul
Det er en litt vill idé å bygge en restaurant under vann. Den må tåle veldig mye for å ligge på havets bunn.
Derfor fikk de som bygde restauranten hjelp av forskere.
- Forskning har gjort restauranten vår kul, sier Gaute Ubostad, en av eierne. - Jeg blir glad hver gang jeg åpner døra og går ned trappa.
Sjøpølse og alger
Restauranteierne brukte altså forskning for å finne ut hvordan de kunne lage et spektakulært bygg som tålte å ligge på havets bunn. De kjente arkitektene i Snøhetta tegnet det flotte bygget.
Det er som å sitte inne i et akvarium når du er på besøk. Restauranteierne ville være sikre på at det var fisk og annet liv utenfor glasset mens gjestene satt inne og spiste, så det ble ekstra spennende å følge med.
– Ved hjelp av forskning laget vi leveområder som vi vet fisken trives i. Vi bruker blant annet lys for å lokke til oss ulike typer fisk til ulike årstider.
De har også brukt forskning for å finne ut hva som kan bli til spiselige delikatesser. Da kan det komme mange overraskelser!
– Vi tester alt som kan fanges i havet, som ulike typer sjøpølse, og vi har tretti forskjellige algetyper på kjøkkenet, sier Gaute.
Hele verden vil se
Spisestedet er så spesielt at de får masse oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og de har vunnet flere priser.
Det amerikanske tidsskriftet TIME hadde Under på forsiden og kalte det et av verdens 100 beste steder i 2019. TV-stasjonen CNN har vært på besøk, og følgerne på Instagram bikker snart 75 000. De har også fått en Michelin-stjerne.
Mange mennesker har lyst til å spise på Under, og de reiser til Lindesnes fra hele verden.
- Folk kommer fra New York og Shanghai for å spise på Under. De vil skryte av at de har vært her, sier Gaute.
Skal lage forundringspark ved hjelp av forskning
Gaute og familien hans planlegger også noe veldig spennende som åpner i 2022: Anne-Cath. Vestly Forundringspark i Lyngdal i Agder.
Her bruker de også forskning for at det skal bli best mulig for barna å komme på besøk. Familieparken og museet som hører til skal fylles av opplevelser både ute og inne og engasjere folk i alle aldre.
Kanskje får du hilse på mormor og de åtte ungene, eller selveste Knerten?
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. januar 2025, kl. 05.47 CET