Venus-okkultasjon

21. mai forsvinner planeten Venus bak Månen en knapp time. Okkultasjonen, som det heter, skjer midt på dagen, men fordi både Månen og Venus er så lyssterke, er det likevel synbart.

jorda og månenJorda og Månen Okkultasjonen finner sted mens Månen er lengst unna Jorden - hele 406 200 kilometer. Okkultasjonen er ekstra flott å se gjennom en prismekikkert, men da må du være veldig forsiktig så du ikke retter kikkerten rett mot solen, som på himmelen befinner seg like i nærheten av Månen. Hvis du gjør det, kan du få alvorlige synsskader. Sist gang vi i Norge kunne se at Venus fosvant bak Månen, var i 1996.

Venus-passasjen

I mai har vi altså hatt både en måneformørkelse 4. mai, vi får muligheten til å se en Venus-okkultasjon 21. mai og i samme måned får vi også svar på om det har vært vann på Mars. Etter at disse astronomiske begivenhetene, ligger alt duket for den det sjeldneste og viktigste himmelfenomenet i vår tid når Venus glir inn foran solen 8. juni. Nysgjerrigper inviterer i samarbeid med Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt til en storslått folkefest i Frognerparken den 8. juni. Mange tusen mennesker kommer for å observere den historiske begivenheten gjennom solformørkelsesbriller, spesielle kikkerter eller på storskjerm. Her blir også vinneren av Årets Nysgjerrigperpris kåret.

Vanskelige ord

Okkultasjon betyr at et himmellegeme skygger for et annet 
 

Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo har samarbeidet om å lage nettsiden astronomi.no. Her finner kan du lese mer om Venus- okkultasjonen og Venus- passasjen

Du kan også lese om Venus- passasjen på Nysgjerrigper.