Vann på Mars?

Selv om sannsynligheten er liten for at det bor små grønne menn på Mars, har forskere funnet ut at det i alle fall har vært vann på planeten. I mai finner de trolig også ut hvor mye vann det kan være snakk om, og hvor det er blitt av.

15. apr 2004 23:00

I mars i år fant forskerne tydelige spor etter store elver og sjøer på planeten. Mye tyder på at Mars kan ha vært dekket med i gjennomsnitt 100 til 1000 meter vann.

Mars Express foto: ESARomsonden Mars Express Foto:ESA

Solsystemet forandrer seg

I løpet av mange milliarder år har solsystemet vårt endret seg ganske mye. Planeter som Mars, som engang var fulle av vann, er i dag enten iskalde ørkener eller glovarme bakerovner. Gjennomsnittstemperaturen på Mars er omtrent -55°C, og selv om Mars er mye mindre enn vår planet, er overflatearealet nesten like stort som landmassene på Jorden, fordi Jorden er dekket av så mye vann (71%).

Mars Express

Den europeiske romorganisasjonen ESA (som Norge også er med i), vil i mai skru på en radar ombord på romsonden Mars Express. Radaren kan lete etter vann ned til mellom 5 og 7 kilometers dybde. Hvis det er vann dypt under overflaten, kan jordvarmen ha holdt det tint. Kanskje det eksisterer mikroorganismer der ned? Oppdagelsen av hvor mye vann som har vært på Mars vil være et av de viktigste vitenskapelige funnene i vårt århundre.

Det er flere spennende astronomiske begivenheter i vente: Vi får en måneformørkelse 4. mai, en Venus- okkultasjone den 21. mai og i tillegg til at vi altså kanskje får svar på vanngåten på Mars, ligger alt til rette for den det sjeldneste og viktigste himmelfenomenet i vår tid når planeten Venus glir inn foran solen 8. juni.

Nysgjerrigper inviterer i samarbeid med Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt til en storslått folkefest i Frognerparken denne dagen. Mange tusen mennesker kommer for å observere den historiske begivenheten gjennom solformørkelsesbriller, spesielle kikkerter eller på storskjerm. Her blir også vinneren av Årets Nysgjerrigper-pris kåret.

Her finner du lese mer om vannleting på Mars: Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Siden har også mer informasjon om Mars.

Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo har samarbeidet om å lage nettsiden astronomi.no.. Her kan du lese mer om blant annet Venus- passasjen.

Hvis du vil følge med på Venus- passasjen på nysgjerrigper.no. kan du kikke her