UÆÆÆ - en edderkopp!

Hvis det krabbet en stor edderkopp med lange, tynne ben oppover leggen din – hvordan ville du reagere da?

edderkopp fra Half-Life lite

Noen ville synes det var kult. Men mange ville synes det var ekkelt. Noen ville synes det var så ekkelt at de ble redde og gjøre alt de kunne for å slippe unna. Da hjelper det ikke å si til dem at edderkopper ikke er farlige.

Hvis du blir redd for noe du egentlig ikke trenger å være redd for, har du en fobi. Fobi for edderkopper heter arachnofobi. Det finnes mange slags fobier, og det trenger ikke være redsel for småkryp eller andre dyr. Hvis du har klaustrofobi, er du redd for trange rom. En form for klaustrofobi er redsel for å kjøre heis. De fleste synes at en heistur er helt OK. Men noen synes det er så ekkelt at de aldri tar heis, og de tenker mye på hvordan de skal unngå situasjoner der de må ta heis.

Hvorfor blir vi redde?

– Redsel er en del av vårt forsvar mot farer, forteller Kjell Håseth. Han er psykolog (ekspert på menneskenes tanker og følelser) og kan mye om fobier.

– For at urmenneskene skulle overleve, var de helt avhengige av frykten. Den måtte til for at de skulle unngå farene. Evnen til å bli redd er ikke så nødvendig for å overleve i dagens moderne samfunn, men alle mennesker er likevel født med den evnen, sier Kjell. Vi kan si at vi har arvet urmenneskenes forsvarsmekanismer. Mange av farene er borte, men forsvarsmekanismene i oss er der fortsatt, og de begynner plutselig å virke ved spesielle opplevelser.

– Det er antakelig slik at opplevelser som virker spesielt skremmende kan gjøre at fobiene dukker fram i oss. Redsel for edderkopper kan for eksempel komme av at vi har hørt om noen som er blitt bitt av en tarantell (giftig edderkopp som fins i Italia).

En av ti mennesker har en fobi. Mange tenker mye på at de er redde, og forsøker hele tiden å unngå det de er redde for. Det er ubehagelig og slitsomt å ha en fobi. Det er særlig slitsomt å ha fobi for noe som nesten ingen andre er redd for. Da er det ikke alltid like enkelt å forklare andre hvorfor man blir litt skjelven i knærne.

Selv om de fleste av oss ikke har fobier, er nesten alle redde for et eller annet. En undersøkelse fra England viser at slanger og ormer er de dyrene flest mennesker er redde for. Deretter kommer veps, rotter, kakerlakker og edderkopper. Men noen mennesker kan synes at også sauer og geiter er ekle dyr. Undersøkelsen viser også at det er flere kvinner enn menn som er redde for dyr, men at det ikke er særlig forskjell på unge og gamle når det gjelder hvor redd man er.

Hva kan vi gjøre for å bli mindre redde?

– Det aller viktigste er å snakke om det man er redd for med noen som skjønner hvordan det er å være redd. Det fine er at fobier er et problem som mange er klar over, og som det er blitt lett å snakke om, sier Kjell.

Han sier at det også er viktig å oppsøke det man er redd for. Men da bør man være sikker på å klare det man prøver seg på. Det ville for eksempel ikke være lurt for en som har edderkopp-fobi å gå på edderkopputstilling for å bli kvitt arachnofobien sin. Da er det bedre å begynne med å se på bilder av edderkopper. Og det bør du gjøre sammen med noen som ønsker å hjelpe til med å gjøre fobien mindre plagsom for deg.

Publisert i Nysgjerrigper 3, 1999