Solbrent i øynene

Sollyset består av mange slags stråler. At det er slik, ser man på regnbuen som viser seg fordi regndråpene deler opp det hvite lyset i mange farger: rødt, orange, gult, grønt, blått, indigo og fiolett.

jord og sol

De fiolette strålene er de kraftigste og mest energirike. Det finnes også noen solstråler som er enda kraftigere enn disse, og som i tillegg er usynlige, de kalles ultrafiolette stråler. Det er disse solstrålene som gjør at vi kan bli solbrente på huden.

Øynene tåler vanligvis sommersolen godt, men kan bli skadet når solen skinner på snøkledd terreng, fordi man da får dobbel dose: Noen stråler treffer øynene direkte, og noen reflekteres fra snøen på bakken som virker som et speil. Når strålingen blir sterk nok, blir man solbrent også i øynene. Dette betyr at man får små brannsår på overflaten, og det kan være så smertefullt at man i noen tilfeller ikke klarer åpne øynene. Med lukkede øyne er man blind - ikke sant - og fordi skaden oftest oppstår etter at man har vært ute i snø og sol, kalles dette for snøblindhet.

Ubehaget i forbindelse med snøblindhet kommer med økende styrke noen timer etter bestrålingen. Sårene er heldigvis ganske overfladiske og gror raskt, slik at plagene er av kort varighet. Det er gunstig å bruke øyesalve de første dagene etter skaden.

Vi vet ikke sikkert om snøblindhet etterlater langtidsskade på resten av øyet, og derfor bør man prøve å unngå problemet. Dette kan man oppnå ved å være flink til å bruke gode solbriller når man er på påsketur og skiturer andre solskinnsdager.

Publisert i Nysgjerrigper 6-99