Skuddår i sikte!

Feirer du toårsdag 29. februar, men er egentlig åtte kalenderår? Irriterer du deg over at du ikke kan feire "ordentlig" fødselsdag oftere? Da kan du slutte å irritere deg, for det er ingen løsning i sikte!

29. feb 2016 07:00

Skuddår/NYSGJERRIGPER/0104(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)I år dukker det opp en ekstra dag i kalenderen. Det er skuddår! Bløtkakene er nok ekstra store hjemme hos dem som endelig har mulighet til å feire bursdagen sin – på bursdagen. Men hvorfor er det slik at vi legger til en ekstra februardag sånn cirka hvert fjerde år?

Vi frisker opp noen viktige forkunnskaper aller først: Jorda er som en diger snurrebass som snurrer i bane rundt sola. Jorda bruker ett døgn på å snurre rundt seg selv, og ett år på å snurre rundt sola. Nesten, i hvert fall …

Jorda bruker nemlig 365,2422 dager på sin ferd rundt sola; eller 12 måneder og nesten en kvart dag. Dette regnet matematikere ut for mer enn 2000 år siden. Allerede i år 47 f.Kr. ble den julianske kalenderen innført på grunnlag av disse utregningene. Hva gjorde de så med den siste lille kvarte dagen? Jo, de bestemte seg for at hvert fjerde år skulle de legge til én ekstra dag, slik at kalenderåret skulle jevne seg ut over flere år. Denne ekstra dagen ble kalt skuddårsdagen, og lagt til årstall som vi kan dele med fire.