Skoleaktiviteter før og under Venus-passasjen

Venus-passasjen ble i sin tid brukt til å måle avstandene i verdensrommet. Nå kan du selv måle avstandene og gjennomføre andre oppgaver før og under Venus-passasjen 8. juni.

[bilde3 "Årets Nysgjerrigper 2004 deles ut 8.juni under arrangementet Venus-passasjen i Frognerparken"]Venus-passasjen gir en unik mulighet til å måle avstanden til sola. Kjenner vi denne avstanden, kan vi også lett finne de andre avstandene i solsystemet.

Jordas størrelse og omkrets

Den ene oppgaven går ut på å måle hvor stor jorda er. Oppgaven kan utføres frem mot Venus-passasjen 8. juni, og gjennomføres i samarbeid med en annen skole langt unna. Metoden er den samme som ble brukt for nesten 2500 år siden i Egypt.

Den andre oppgaven går ut på å måle jordas omkrets. Du trenger:

  • Et langt rør av papp, plast eller metall. Det bør være 1–2 meter langt og stivt (det må ikke bøye seg under sin egen tyngde). Røret bør ikke ha stor diameter.
  • Et vater, blokk og blyant
  • Et vinkelmål som er lett å avlese nøyaktig
  • En klokke (for å passe tiden da avlesningen skal gjøres)

Når du har målt solhøyden, kan du regne ut størrelsen til jorda. Les mer om eksperimentene på astronomi.no.

Nyspris/NYSGJERRIGPER/0204(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Tidspunkt for Venus-passasjen 8. juniHvis du eller klassen din tar turen til Frognerparken under Venus-passasjen 8. juni, kan dere være med på å måle avstandene i verdensrommet. Under arrangementet kåres også vinnerne av Årets Nysgjerrigper 2004.

Alle som deltar i skoleaktivitetene og registrerer seg på nettsiden astronomi.no, er med i trekningen av et flott teleskop.

Mer informasjon om arrangementet i Frognerparken, Venus-passasjen og planeten Venus finner du på nysgjerrigper.no og astronomi.no.

Publisert i Nysgjerrigper nr 2/04