Regnskogen dør!

Vi mennesker har ødelagt en tredjedel av all regnskog på kloden. Høvler vi ned resten, kommer vi til å angre.

Trehugging/NYSGJERRIGPER/0204(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Trær hugges ned og fraktes vekk fra regnskogen. FOTO:REGNSKOGFONDET
Siden regnskogene er så frodige, trodde menneskene at jorda måtte være veldig fin å dyrke mat og beitegress på. Derfor begynte de å rydde digre stykker med skog. Men i virkeligheten er det trærne i jungelen som holder på både vannet og næringa. De lager til og med halvparten av regnværet selv!

Selve bakken er bare et pinglete lag med dårlig jord, og etter et par år uten skog er all næringa i de nye åkrene borte. Siden det ikke lenger finnes sterke røtter som kan holde jorda sammen, feier regnskurer fort med seg det meste av jorda. Til slutt er det bare sand og stein tilbake, og plantasjeeierne må ødelegge enda mer skog for å lage nye åkrer. Menneskene svir av områder så store som halve Norge hvert eneste år! Hvis vi ikke skjerper oss litt, er alle jordas regnskoger borte om to generasjoner.

Er det så nøye da?

Alle skjønner at folk og dyr som lever av regnskogsplanter, gjerne vil ha jungelen sin i fred. Men hvorfor skal vi i Norge bry oss?

Orangutang/NYSGJERRIGPER/0204(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Orangutang
Svaret er at mange av skapningene i regnskogen holder på hemmeligheter som vi trenger. Mange lager farlige kjemikalier til å jakte eller forsvare seg med, mens andre har lært seg å tåle giftene. Noen dyr bruker til og med andre arters gifter som medisin!

Forskerne oppdaget for eksempel at en gjeng med sjimpanser i Uganda pleide å spise en plante som tydeligvis smakte helt grusomt. Dyra plukket av små blader, og svelget dem mens de skar all verdens stygge grimaser. Da forskerne undersøkte planten, fant de ut at den inneholdt sterk medisin mot en hel haug forskjellige sykdommer.

Menneskene kan bruke mange av dyras og plantenes hemmeligheter til å skaffe mat eller lage medisiner. Det har allerede gitt oss både hodepinetabletter, bananer og sjokolade. Nylig fant en forsker ti forskjellige planter som kan virke mot sykdommen malaria, og en annen har oppdaget at tarantellgift kanskje kan brukes som hjertemedisin. Dessuten tror forskerne at over tusen regnskogsplanter kan ha stoffer som virker mot kreft.

Og enda har vi bare utforsket noen få av triksene i jungelen. Ødelegger vi skogen, får vi aldri greie på resten.

Les mer om regnskogen - gå inn på www.rainforest.no eller klikk deg inn på lenkene under "Se også" i høyremargen.

Publisert i Nysgjerrigper nr 2/04