Øyne som to tinntallerkener

Ugle (Foto: Corel)

Ugla kan egentlig ikke se i mørket – verken ugler eller andre dyr kan se noe når det er helt mørkt! Men noen nattaktive ugler har øyne som greier å oppfatte de minste lysstreif, og ser godt i vanlig nattemørke med stjerne- og månelys.

Uglas øyne har flere særegne trekk som gjør dette mulig. For det første er øyet veldig stort, og pupillen kan åpne seg svært vidt, slik at regnbuehinnen nesten ikke synes. Dette gjør at øyet kan slippe inn veldig mye lys. Inni øyet sitter det tett i tett med staver – celler som registrerer lys og omgjør det til nervesignaler. Hos ugla er flere staver koblet til hver nervecelle, slik at nerven reagerer selv om lyset er veldig svakt. Ugleøyet har også lysfølsomme celler som kalles tapper, som gjør at det kan se farger i dagslys.

I tillegg til at ugla ser godt i dårlig lys, har den stereoskopisk syn. Det betyr at den ser gjenstander med begge øynene samtidig. Det gjør at den kan bedømme avstanden til det den ser. Men den har vondt for å se og identifisere ting som ikke beveger seg – derfor beveger den øynene isteden ved å nikke og virre med hodet!

Publisert i Nysgjerrigper 4-97