Ny stjerne på himmelen

Den internasjonale romstasjonen ISS blir stadig større. ISS er ikke bare den aller største tingen vi mennesker har sendt opp i verdensrommet, om litt vil ISS kanskje også bli det sterkest lysende objektet du kan se på himmelen, nest etter Sola og Månen.

Astronaut foto: ESA

Sist vinter brakte romfergen «Endeavour» med seg opp til ISS en stor pakke med solpaneler, som skal produsere elektrisitet til stasjonen. Med disse påmontert har romstasjonen fått «vinger» like store som de aller største passasjerflyene. Dermed er det blitt mye lettere for oss her nede på Jorda å få øye på ISS.

  ISS-fakta

Navn: ISS, som står for International Space Station

Hvor: Romstasjonen går i bane 320 kilometer over oss.

Størrelse: 108 ganger 74 meter (inni blir plassen om noen år omtrent som inni et jumbojetfly)

Byggetid: 6-7 år

Eiere: USA, Russland, Japan, Canada, Brasil og 12 europeiske land (også Norge)

Oppgave: Forskning (teknolog, biologi, medisin)

Hvordan komme dit: Med en av USAs fire romferger eller en russisk romrakett.

Rundt jorda: ISS bruker 90 minutter på en tur rundt Jorda

Hjemmeside: ISS. Her kan du se bilder inne fra romstasjonen, finne ut hvor ISS er akkurat nå og når den neste gang passerer over deg. Teksten er på engelsk.Fra i høst kan du derfor begynne jakten på romstasjonen. Hvem blir førstemann i klassen som kan fortelle at de så den på vei til skolen?

Når du får øye på ISS oppe på himmelen, er det fordi den reflekterer sollyset. Hvor sterkt ISS kommer til å lyse, vil avhenge av hvilken vinkel den står i og hvordan den dermed fanger opp lyset i forhold til der hvor du oppholder deg. Når vinkelen er gunstig, kommer romstasjonen til å lyse like sterkt som planeten Venus, ja kanskje enda sterkere. I dag er det ingen andre ting på himmelen, bortsett fra Sola og Månen, som lyser sterkere enn Venus.

ISS går rundt Jorda 16 ganger i døgnet. Derfor kommer den ikke til å stå stille oppe på himmelen, og det vil bare være på visse tidspunkter at du kan se den. Det beste tidspunktet kommer til å bli en time eller to før soloppgang eller like lenge etter solnedgang. Da er himmelen mørk, samtidig som ISS fortsatt er i sollyset. Om kvelden kommer ISS til å lyse aller sterkest rett før du vil se at den «forsvinner» inn i skyggen av Jorda, i det solstrålene ikke lenger faller på den. Om morgenen skjer det motsatte, da vil du plutselig kunne få øye på romstasjonen – kanskje på vei til skolen om morgenen?

Men når passerer romstasjonen over akkurat der du bor? Det kan du selv finne ut! Fra NASAs barnesider på Internett kan du klikke deg fram til et spennende nettverktøy med en tredimensjonal jordklode som hele tiden viser deg hvor både ISS og 500 satellitter til en hver tid er over oss. Denne adressen bringer deg direkte til det samme verktøyet: Liftoff. Her finner du også et annet verktøy som viser deg neste gang du kan se romstasjonen rett over der du bor. Se også ESA (European Space Agencys), See the ISS. På grunn av romstasjonens bane rundt Jorda, er det ikke sikkert at du vil kunne se ISS om du bor langt nord i landet vårt.

TILLEGGSINFORMASJON:

Romstasjonen ISS: Den internasjonale romstasjonen ISS får stadig nye påbygg, og er nå blitt så stor at du kan se den om du kikker opp på himmelen når den passerer over deg. ISS går i bane 320 km over oss og kretser rundt Jorda mange ganger hvert døgn. Når ISS er ferdigbygd om noen år, vil den lyse sterkere enn Venus. Det betyr at ISS vil bli det mest lyssterke objektet på himmelen nest etter Sola og Månen! Nå i august er det fortsatt så lyst at det kan være vanskelig å se noe særlig på kveldshimmelen. Men om bare et par uker er det blitt en god del mørkere. Da kan se etter ISS på himmelen. For å finne ut når romstasjonen passerer over deg, kan du besøke en av internettadressene under. Her finner du et verktøy som regner ut passeringene for deg, om du plasserer inn lengdegrad og breddegrad der du bor. Du kan også bare hake av for Oslo om du bor på Østlandet: NASA Human Spaceflight eller NASA Kids

Første turist:

Drømmer du om en gang å kunne reise ut i verdensrommet? Det gjorde også Dennis Tito, og i vår fikk han ønskedrømmen oppfylt. Dermed ble Dennis verdens første romturist. Da han kom ned igjen etter noen dager om bord på romstasjonen ISS, fortalte Dennis at det å reise ut i verdensrommet var enda mye flottere enn han hadde trodd. Forskjellen på Dennis og de fleste andre av oss er at han er mangemillionær. Fordi Russland har lite penger, lot de Dennis få kjøpe en billett til en tur med romraketten «Sojus» opp til romstasjonen ISS for 160 millioner kroner. – Så mye penger var det absolutt verd å få reise dit, sa Dennis da han kom ned til Jorda igjen.