Nordlys hele året

Nå kan du se nordlyset året rundt! På internettstedet www.northern-lights.no lar norske forskere deg oppleve et av naturens vakreste skuespill gjennom dataskjermen.

15. mai 2003 23:00
Nordlys over Andenes (Foto: Børre Holmeslet, Nordlysobservatoriet)

I Norge har vi forsket på nordlys i mange år. Det er kanskje ikke så rart når plasseringen vår på jordkloden gir oss ”kongetribune” til å studere naturfenomenet. Nordlyset opptrer på kalde, klare vinternetter, og danser over himmelen i penselstrøk av gulgrønt, blodrødt og skarlagen. På latinsk kalles nordlyset aurora borealis (Aurora var morgenrødens gudinne i det gamle Hellas, og boreal betyr nordlig).

Nordlyset dannes av elektrisk ladde partikler som Sola sender ut i en fart på over en million kilometer i timen! Gasstrømmen som partiklene lager kalles også for “solvind”. Gasstrømmen styrer seg inn i områdene rundt Jordas magnetiske poler (Nordpolen og Sydpolen). Drøye 100 km over bakken stoppes partiklene av gassene i atmosfæren (luftlaget rundt Jorda), og nordlyset ”tennes”. Nordlyset får sine flotte farger når solvinden lyser opp gassene i atmosfæren.

Forskningen på nordlyset gir oss viktig informasjon om hva som skjer i luftlaget rundt Jorda. De elektriske ladningene som sendes ut fra Sola kan føre til ødeleggelser på kraftnett og datamaskiner, og virker inn på navigasjon om bord i fly og skip. Kanskje kan nordlysforskningen hjelpe oss forstå hvorfor dette skjer.

Se nettstedet http://www.northern-lights.no.

Publisert i Nysgjerrigper 1-00