Nano for liten og nano for stor

Tenk deg et trehus som ikke kan brenne, eller klær som ikke kan bli møkkete, uansett hvor mye du søler. Dette kan bli mulig med det som kalles nanoteknologi.

nanoteknologi

Med nanoteknologi kan forskerne lage helt nye ting ved å sette sammen atomer på andre måter enn det naturen klarer selv. Måten forskerne setter sammen atomer på, gjør at ting – eller stoffene, får forskjellige egenskaper.

For eksempel tror noen forskere at nanoteknologi kan brukes til å lage klær som varer evig og som ikke trenger å bli vasket. Da har vi kanskje ikke behov for vaskemaskiner lenger. Og ikke behøver vi å bekymre oss for å grise til klærne våre heller.

Atomer og molekyler

For å forstå hva nanoteknologi er, må du vite litt om atomer og molekyler. Atom er en veldig liten partikkel. Alt stoff i hele universet er bygd opp av atomer. Cellene i kroppen din, pulten du sitter på, brusen du drikker og bøkene du leser i, består av atomer.

Atomer er naturens egne byggesteiner, og det finnes mer enn hundre forskjellige av dem. Det er blant annet måten atomene er satt sammen på som gjør at noe blir til en bok og noe annet til en brus. Atomer er så små at de ikke kan ses med øynene, og det er umulig å ta i hvert enkelt av dem med hendene.

Molekyler består av to eller flere atomer som henger sammen. I hver enkelt celle i kroppen finnes det en slags nanofabrikk som bygger tusenvis av molekyler hver eneste dag.

  Nanometer

Kan du tenke deg noe som er så lite som en milliondel av en millimeter? Det er nesten umulig å forestille seg noe som er så smått. Forskerne kaller dette en nanometer. Inne i en nanometer er det plass til 10 atomer. Og en nanometer er 80 000 ganger tynnere enn tykkelsen på et hårstrå!

 
 

Nanoroboter

Ved hjelp av nanoteknologi kan forskerne også gjøre spennende ting med kroppen. Fordi de vil lage små roboter som sendes inn i kroppen som helbreder sykdommer, tror forskerne at vi en dag aldri mer trenger å bli syke – eller at vi kan leve mye lengre enn i dag.

De knøttsmå robotene kan for eksempel brukes til å løsne opp floker inne i blodårene våre og være med på å holde oss friske. Med slik teknologi er det ikke sikkert vi trenger så mange sykehus lenger.

Nano betyr dverg

Nano er gresk og betyr dverg. Nanoteknologi er et slags verktøy for å jobbe med enkeltatomer eller bittesmå grupper av atomer. Forskerne kan bygge ting med atomer som byggeklosser. Det kan nesten sammenliknes med å bygge med LEGO-klosser, bare på en mye mer avansert måte.

 
 

Science fiction?

Synes du nanoteknologi høres ut som science fiction? Dersom forskerne finner ut hvordan de kan utnytte nanoteknologien riktig, vil vi en gang i framtiden leve i en verden som er helt annerledes enn den vi lever i nå.

Nanoskopet

Nanoskopet er et multimediaspill som lar deg se innover i en ørliten eventyrverden. Du kan spille nano-tetris og lage nanorør, supersterke fibre for framtidas fly og romferger. Du kan samle poeng i spill, filmer og quiz og konkurrere om en plass på æreslista.

Klikk her for å starte NanoSkopet!

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2003