Når det braker løs

Plutselig blir den nattemørke himmelen spjæret av et kraftig lysglimt. Så braker det løs. Det smeller og buldrer og rumler så bakken rister og trærne skjelver. Hva er det som skjer?

Lyn

Et lyn er en lang, elektrisk gnist. Lynet kan gå inne i en sky, mellom to skyer eller mellom bakken og en sky. Denne gnisten varer ikke lenge, men den er forferdelig varm og varmer opp lufta den går gjennom. Når lufta plutselig blir så varm, utvider den seg, mye og fort. Dermed "dulter den borti" den kalde lufta omkring. Da smeller det! Og det er dette smellet som er tordenbraket. Lynglimtet og smellet kommer på likt. Hvis et tordenvær er rett over oss, hører vi braket samtidig som vi ser lynet. Men hvis det skjer litt lenger borte, kommer braket en stund etter lynet. Det er fordi lyden går langsommere enn lyset og bruker lengre tid bort til oss.

Hunder og andre dyr blir ofte redde i tordenvær. Mennesker også, selv om det er svært sjelden at noen blir skadet av lynet. Men det finnes noen "lynvett-regler" som det kan være lurt å følge, for sikkerhets skyld.

Lynvett-reglene

  • Gå inn i et hus hvis du kan, men hold deg unna vinduer, vannrør og ledninger. Ikke bruk telefon, elektriske apparater, badekar, dusj eller vask.
  • Dra ut stikk-kontakten til TV, video og PC.
  • Hvis du er ute, så hold deg unna bakketopper, fjelltopper og åpne sletter. Pass på at det ikke er du som stikker høyest opp.
  • Inne i en bil er du trygg.
  • Ikke bad i tordenvær, og ikke bruk fiskestang.
  • Ikke still deg opp under et høyt eller enslig tre.

Lag ditt eget lyn

Det høres kanskje skummelt ut. Men den gnisten du skal lage, er liten og ikke farlig i det hele tatt.

Du trenger: Et rom som kan bli nokså mørkt Et speil En ullgenser En genser eller skjorte av acryl eller nylon

Slik gjør du:

  • Ta på deg klærne: Først genseren eller skjorta av acryl eller nylon, så ullgenseren utenpå.
  • Slå av lyset og still deg opp foran speilet i mørket.
  • Ta av deg ullgenseren mens du følger med i speilet. Ser du lynene?

Hva skjer?

Når ullgenseren og kunststoff-plagget gnisser mot hverandre, får de forskjellig elektrisk ladning. Forskjellige elektriske ladninger tiltrekker hverandre, og derfor kjennes det som om plaggene sitter klistret fast til hverandre. Når du tar av deg ullgenseren, går det gnister mellom de to plaggene, akkurat som mellom to tordenskyer eller mellom skyene og bakken.

Vikinger og torden

Visste du at vikingene trodde tordenvær skyldtes at guden Tor råkjørte over himmelen? Det var vikingene som fant på ordet "torden", som betyr "Tor-dønn". De mente at lysglimtene var gnister fra hammeren som han slo på fjellene med, og at buldringen kom fra hjulene på vogna som geitebukkene trakk.

Publisert i Nysgjerrigper nr 2/03