Mystiske lys på himmelen

Du trenger ikke å reise ut i verdensrommet for å studere spennende naturfenomener. I Hessdalen i Sør-Trøndelag skinner det ofte gåtefulle lys på himmelen som forbauser forskere fra hele verden.

plasma ball

I sommer dro jeg på UFO-jakt til dalen i håp om å se noen av dem. I flere timer gikk jeg og glante opp i lufta. Selv om jeg anstrengte meg til det ytterste, så jeg ikke noe annet enn regn og tåke. Plutselig fikk jeg øye på en stor, blå boks som lå øverst på et jorde. Det var da et merkelig sted å plassere en søppelcontainer, tenkte jeg. Men da jeg kom litt nærmere, så jeg straks at boksen inneholdt noe helt annet enn søppel. Inni var det blinkende lys, masse elektronisk utstyr, dataskjermer og fire mennesker som satt helt stille og hørte på en dunkende lyd.

  Hva er en UFO?

UFO står for Uidentifisert Flyvende Objekt, og beskriver noe i lufta som vi ikke vet hva er. Mange folk tenker først og fremst på romskip og flyvende tallerkener når de hører ordet UFO.

 
 

Etter hvert forsto jeg at jeg var så heldig å dumpe midt oppi et spennende forskningsprosjekt. De fire forskerne; en nordmann og tre italienske astronomer, satt der i håp om å forstå hva det er som skaper de uforklarlige lysene i Hessdalen.

Luft full av energi

Dunkelyden hørtes ut som hjerteslag. Forskerne kunne fortelle at lyden tyder på at noe spesielt foregår i Hessdalen. Lyden hermet etter signaler de fikk inn ved hjelp av spesialkonstruerte antenner. Antennene fanget opp såkalte lavfrekvente radiobølger. Du kan forestille deg radiobølgene som bitte små pakker av energi som farer gjennom lufta. Noen dager tidligere hadde forskerne mottatt et annet signal som beveget seg med lynraske 100 000 km i sekundet! Disse signalene er helt spesielle for Hessdalen.

  Lysene i Hessdalen

I minst 50 år har folk i Hessdalen fortalt om merkelige, intense lys på himmelen. På begynnelsen av 1980-tallet var det flere mennesker som så lysene. Noen av disse trodde det var romskip som var kommet på besøk. Fra den store, blå boksen ute på jordet blir det nå tatt bilder hver gang noe merkelig dukker opp på himmelen. Bildene kan du se på Internett: http://www.hessdalen.org/

 
 

Lys fra plasmakuler?

I løpet av høsten har de italienske forskerne sittet nede i Italia og regnet og grublet for å forsøke og finne ut hva signalene kan bety. En av dem, astronomen Massimo Teodorani, forteller: – Jeg tror signalene stammer fra noe vi forskere kaller plasma. Plasma oppstår når et stoff blir tilført store mengder energi. Sola består for eksempel av plasma.

Årsaken til at plasma blir dannet i Hessdalen kan være at fjellene i dalen inneholder mange ulike bergarter og hulrom. Hulrommene stammer blant annet fra gruvedrift i dalen. Hvis vann fryser til is i disse hulrommene, kan isen presse på bergartene slik at det dannes et sterkt elektrisk felt. Slike elektriske spente felt kan kanskje forandre gass i lufta til plasmakuler. Når vi ser lys i Hessdalen, kan det være fordi plasmakulene begynner å sende ut lys. Stjerner på himmelen gjør akkurat det samme.

Til neste sommer håper forskerne på å fortsette arbeidet. Blant annet ved å ta bilder og studere lysene gjennom teleskop. Hvis forskerne forstår hva som skaper lysene i Hessdalen, kan de være på sporet av nye måter å produsere miljøvennlig energi på. Derfor er det veldig viktig å komme til bunns i gåten i Hessdalen.

TILLEGGSINFORMASJON:

Plasma

Du vet kanskje at alle stoffer kan være i fast form, væske eller gass. For eksempel hvis vi fryser væsken vann, så blir den til is. Og den blir til damp hvis vi koker vannet. Stoffer kan i tillegg opptre som plasma. Plasma er en tilstand et stoff kommer i etter det har vært gass og er proppfull av superville molekyler fulle av energi. Forskere tror derfor plasma kan bli en viktig energikilde i fremtiden. Alle stjernene og mye av det som er synlig i universet er plasma. Jorden er omgitt av et tett lag av plasma som kalles ionosfæren.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2001