Med snabel og pensel

På et elefantsenter i Thailand lærer de store dyrene å male. De har faktisk fått sin egen kunstskole.

27. mar 2003 00:00
Elefant (Foto: Photodisc)

Kunstneriske elefanter er ikke noe nytt. De største auksjonshusene i verden har solgt malerier av elefanter, og ved anerkjente museer og gallerier er bildene utstilt.

Kunstnerelefanten Ruby

Elefanten Ruby var en av de første som brukte snabelen på denne uvanlige måten. Hun var i mange år den eneste elefanten i dyrehagen Phoenix Zoo i Arizona i USA. Hun var litt ensom der hun bodde sammen med en gås og noen kyllinger. Derfor brukte hun mye at tiden til å tegne på bakken med en kvist. Etter hvert begynte hun å male, og valgte sine egne farger.

Elefantene på kunstskolen i Thailand lærer å holde malepenselen med snabelen. Hvis de først viser interesse for å male, tar det mindre enn en dag å lære dem teknikken. Men slettes ikke alle synes det er stas å male.

Populære malerier fra Bali

En av de største snabel kunstnerne i dag heter Ramona. Hun bor på øya Bali og har malt lenge. Mange av bildene hennes er solgt til høye priser på auksjoner rundt i verden. De som har studert arbeidene hennes, sier bildene blir bedre og bedre.

Nå har de kunstneriske elefantene har nå fått sitt eget kunstkalleri på Internett, www.novica.co, heter det. Halvparten av pengene fra bildesalget på Internett, går tilbake til sentre i Sørøst-Asia som verner om de truede dyrene.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2003