Maur, søvn, plommer og hår helt i toppen!

Nå avslører vi hvem som stikker av med de øvrige topp-plasseringene og to spesialpriser! Men vinneren av Årets Nysgjerrigper 2004 er fortsatt en godt bevart hemmelighet frem til klokken 13.30, tirsdag 8. juni.

Delt 2. plass og 10 000 kroner til hver, går til prosjektene:

2. plass på småskoletrinnet: Hvorfor vokser det så mye hår på armene til Mathias? Av 1. klasse ved Miland skole i Telemark.

Juryen sier følgende om prosjektet:

”Dere har levert et flott prosjekt med en kreativ og morsom kombinasjon av tegninger og tekst. Dere har en klar og tydelig problemstilling, og har gjort et spennende og grundig arbeid med å komme fram til en fin konklusjon. Fortsett på samme måte. Dere utviser et flott forskertalent.”

Les prosjektsammendraget her!

2. plass på mellomtrinnet: Hvorfor sover vi? Av klasse 6C ved Eiksmarka skole i Akershus.

Juryen sier følgende om prosjektet:

”Et meget bra prosjekt med en interessant og viktig problemstilling. Oppgaven er dessuten veldig strukturert og presentabel i formen. Dere har foretatt grundige undersøkelser, og det er godt samsvar mellom hypoteser og det utførte arbeidet. Dere utviser et flott forskertalent og har igjen hevdet dere i konkurransen”.

Les prosjektsammendraget her!

Delt 3. plass og 5 000 kroner til hver, går til prosjektene:

3. plass på småskoletrinnet: Korleis kan med gøyma plommane frå hausten og heilt til januar? Av 1. og 2. klasse ved Solvorn skule i Sogn og Fjordane.

Juryen sier følgende om prosjektet:

”Prosjektet er veldig spennende, og dere har levert en flott og omfattende rapport med gode illustrasjoner. Dere har gjort mange forskjellige undersøkelser, og sikkert hatt det morsomt og lært mye underveis. Juryen synes dere var modige som turte å smake på nesten 50 år gamle plommer! Dere er allerede noe dyktige forskere, og vi ønsker dere lykke til videre.”

Les prosjektsammendraget her!

3. plass på mellomtrinnet: Hvorfor samler skogsmaur kvae i tua? Av 7. klasse ved Svullrya skole i Hedmark.

Juryen sier følgende om prosjektet:

”Dere har levert en veldig interessant og flott oppgave, med en presis problemstilling. Det er godt samsvar mellom hypotesene og arbeidet som er utført. Prosjektet er svært ryddig og oversiktlig presentert, og dere har fått med mange bilder som er gode illustrasjoner til hva dere har gjort. Dere utviser stort forskertalent og engasjement. Lykke til videre!”

Les prosjektsammendraget her!

Spesialpris fra Nysgjerrigper går til prosjektet: Kvifor sat det nøytralitetsvakt på Lauvikfjell før 2. verdenskrig? Av 1.-4. klasse ved Kyrkjebø Oppvekstsenter i Telemark. Premien er på 5 000 kroner.

Juryen sier følgende om prosjektet:

”Dere har igjen levert et utrolig flott og imponerende prosjekt! Prosjektet er svært omfattende og grundig, og dere har funnet ut mye interessant og lærerikt om lokalsamfunnet deres. Juryen synes også det er fint hvordan dere i etterkant av prosjektet lager skuespill om det dere har funnet ut. Spesialprisen tildeles dere for flott innsats i Årets Nysgjerrigper gjennom flere år. Dere er med i konkurransen for femte gang, og hver gang har dere kommet til finalen, og hevdet dere helt i toppen. Dere utviser et stort forskertalent, tar gang på gang utgangspunkt i spennende historiske begivenheter i bygda - og har på alvor satt forskning på timeplanen i Tokke. Gratulerer!”.

Les prosjektsammendraget her!

Kreftforeningens spesialpris går til prosjektet: Spiser vi sunn mat? Av 1. klasse ved Engesland skule i Aust Agder. Premien er på 5 000 kroner.

Kreftforeningen gir følgende begrunnelse for tildeling av spesialprisen:

”Kreftforeningen jobber for at ingen skal begynne å røyke, for at vi skal spise mer frukt og grønnsaker, bevege oss mer og bli flinkere til å beskytte oss mot solen. Kreftforeningen ønsker å gi en spesialpris til et godt prosjekt i Årets Nysgjerrigper 2004, som har med disse temaene å gjøre. Kreftforeningen har valgt å gi sin spesialpris til 1.klasse ved Engesland skole som har forsket på om de spiser sunn mat på skolen. Kreftforeningen synes det er flott at de unge forskerne er opptatt av hva som er sunt og godt for kroppen. De har systematisk registrert hva elevene spiste på skolen hver dag i nesten åtte måneder.”

Spesialprisen fra Kreftforeningen deles ut under prisseremonien i Frognerparken 8. juni, av Anne Lise Ryel som er generalsekretær i Kreftforeningen. Les mer her!

Her finner du en oversikt over finalistene. Før sommerferien finner du prosjektsammendrag av alle de tyve finalistene i Årets Nysgjerrigper 2004 ute på nysgjerrigper.no