Mannen med to graver

De fleste døde mennesker får én grav. Unntatt oppdageren Kristoffer Columbus. Han har fått to.

Columbus/NYSGJERRIGPER/0104(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Maleri av Kristoffer Columbus. FOTO: GV-PRESS- Det er vårt skjelett! Spanjolene påstår at skjelettet til Kristoffer Columbus hviler i en kiste i den spanske byen Sevilla. Innbyggerne i Den dominikanske republikken mener derimot at beina er gravlagt i hovedstaden Santo Domingo. Det er jammen ikke så lett å vite hvem som har rett. Columbus er nemlig et av de mest bereiste likene i verden, og har vært innom begge stedene. Men snart kan smarte genforskere få slutt på krangelen.

Det omreisende lik

Da Kristoffer Columbus døde i 1506 ble han først begravd på en liten kirkegård i den spanske byen Valladolid. Der fikk han ikke bli særlig lenge. Etter tre år ble liket gravd opp igjen, og fraktet til Sevilla. Men familien visste godt at oppdageren helst ville hvile på øya La Española, som nå hører til Den dominikanske republikken. I 1537 fikk de endelig sendt ham av gårde. Her lå det gamle liket i ro i over to hundre år. Men i 1795 ble hele øya erobret av Frankrike.

– Franskmennene skal i hvert fall ikke få Columbus! tenkte spanjolene, og dermed gravde de oppdageren fram igjen og tok ham med seg til Havanna på Columbus2/NYSGJERRIGPER/0104(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Columbus går i land i Amerika. FOTO: GV-PRESSCuba. Men i 1898 ble spanjolene kastet ut av Cuba også, og så var det bare å ta spadene fatt igjen. Denne gangen flyttet de kista hele den lange veien tilbake til Sevilla, og begravde den i Santa Maria-katedralen, hvor den ligger den dag i dag. Kanskje.

I 1877 fant nemlig dominikanerne en kiste med inskripsjonen ”Don Cristobal Colon”, som er Kristoffer Columbus navn på spansk.

– Ha! Spanjolene har fått med seg feil kiste! tenkte dominikanerne. Og siden den gang har de to nasjonene kranglet om saken. Men snart kan de få vite hvem som har rett.

Genene forteller

Nå har nemlig genforskere gravd opp den spanske kista til Columbus enda en gang. I tillegg har de fått tak i en boks med restene etter Columbus’ sønn Hernando, og en liten eske med skjelettet til oppdagerens bror. Planen er å fiske ut beinmarg fra alle likene, for å finne fram til arvestoffet (DNA). Hvis genene i de tre prøvene er ganske like, betyr det at likene er i slekt, og at det virkelig er den store Columbus som hviler i Sevilla.

Publisert i Nysgjerrigper nr 1/04