Mål jordens størrelse og avstandene i verdensrommet - og vinn teleskop!

Hvordan måler vi avstandene i verdensrommet? Venus-passasjen ble i sin tid brukt til å måle dimensjonene. Prøv selv og bli med i trekningen av et flunkende nytt teleskop.

Venus-passasjer

En Venus-passasje gir oss en helt unik mulighet for å måle avstanden til solen. Kjenner vi denne avstanden, finner vi lett de andre avstandene i Solsystemet ved hjelp av Keplers lover.

Edmund Halley, som er mest berømt for kometen som har fått hans navn, fant allerede på 1600-tallet ut at Venus-passasjer kan brukes til avstandsmålinger. Venus-passasjer er imidlertid svært sjeldne og Halley døde lenge før han selv kunne bruke metoden.

Nedenfor finner du informasjon om skoleoppgavene. Snakk med læreren din og meld dere på. Oppgavene vil gi et innblikk i den enestående innsatsen som gjorde at vi fant ut avstandene i verdensrommet. Gjennom oppgavene vil du lære om størrelsene og avstandene til objektene i verdensrommet på en unik måte. Vi håper du og klassen din benytter anledningen, for vi får ikke flere gode sjanser i vår levetid!

stjernekikkert(Foto: Ole Walter Jacobsen)

Jordens størrelse og omkrets

Den ene oppgaven kan gjøres i tiden frem mot Venus-passasjen 8. juni 2004, og går ut på å måle hvor stor jorden er. I samarbeid med en annen skole langt unna skal dere måle jordens størrelse. Metoden er den samme som ble brukt for nesten 2500 år siden i Egypt.

Dette trenger du for å måle jordens omkrets:

  • Et langt rør av papp, plast eller metall. Det bør være 1-2 meter langt og stivt (det må ikke bøye seg under sin egen tyngde). Lengre rør kan gi mer nøyaktige svar, men er tungvinte å bruke. Røret bør ikke ha stor diameter.
  • Et vater
  • Et vinkelmål som er lett å avlese nøyaktig
  • En klokke (for å passe tiden da avlesningen skal gjøres) Blokk og blyant

Når du har målt solhøyden, kan du regne ut jordens størrelse.

Les mer...

Måling av avstandene i rommet

Denne oppgaven kan vi kun gjøre 8. juni 2004. Denne dagen får vi oppleve en historisk begivenhet på himmelen. Årets Venus-passasje blir den femte som noensinne er observert. Kan Venus-passasjen hjelpe oss til å finne liv på fjerne kloder?

Knut Jørgen Røed Ødegaard vil fortelle mer om avstandene i verdensrommet i Frognerparken tirsdag 8. juni.

Premier og priser i Frognerparken 8. juni

Alle skoleklasser som deltar i skoleprosjektet om å måle jordens omkrets, er med i trekningen av et flott teleskop.

Når Venus har avsluttet sitt stevnemøte med solen den 8. juni, kårer vi vinneren av Årets Nysgjerrigper 2004 i Frognerparken. Kanskje blir det du og klassen din som stikker av med seieren i år?

Les mer...

Mer informasjon

Følg med på nysgjerrigper.no og på Presserommet. Her legger vi ut mer informasjon om arrangmentet i Frognerparken. Lykke til!