Late, lure romere

Hvis du har lest Asterix-tegneserier, så har du kanskje lagt merke til at de gamle romerne lå når de spiste. Hvorfor i all verden gjorde de det?

kjøtt, mat, grillmat, bbq

Mange av de gamle romerne var noen tykke storetere, skal vi tro på tegneseriene. Store fat fulle av alle slags godsaker var plassert rundt dem mens de lå på en madrass og fråtset i mat. Nå var kanskje ikke livet akkurat slik for alle gamle romere. Men elevene i 9. klasse ved Slåtthaugen ungdomsskole utenfor Bergen undret seg likevel over hvorfor det er så bra å ligge når man spiser. Og betyr det noe hvordan man ligger?

Elevene bestemte seg for å ta kontakt med professor Trygve Hausken ved Haukeland sykehus i Bergen. Han er nemlig kjempeflink til å filme inne i menneskekroppen. Han lager tredimensjonale bilder ved hjelp av en teknikk som kalles ultralyd. Du har kanskje hørt om det? Ultralyd brukes ofte til å filme barn som ligger i magen til mammaen.

Elevene trodde at de gamle romerne kanskje lå og spiste fordi maten på den måten ble bedre fordelt inne i magesekken, og at de dermed unngikk å få vondt i magen. Men for å finne ut av dette måtte det forskes!

Prøvekaniner

Professoren trengte prøvekaniner. Sju niendeklassinger sa seg mer enn villige til å være romere. Det eneste kravet som ble stilt til dem, var at de ikke hadde spist de siste seks timene før forskeren skulle gjøre sine undersøkelser. Magesekken måtte være helt tom. Bare da kunne han se ordentlig hva som foregikk der inne.

Den første dagen ble de sultne ungdommene bedt om å legge seg på venstre side, akkurat som romerne. Så fikk alle en halv liter kjøttsuppe hver. Mens suppen bevegde seg inne i magen, filmet professoren magesekken med det tredimensjonale kameraet. Slik så han hvordan suppen fordelte seg. Både før og etter suppen ble elevene spurt om hvordan de følte seg.

To dager senere kom de samme elevene tilbake til sykehuset, og det samme gjentok seg. Bare at de nå måtte ligge på høyre side.

Venstre side best

Etter at undersøkelsene var gjort, analyserte elevene resultatene. Og konklusjonen var klar: På grunn av tyngdekraften buler nederste del av magen ut når du spiser. Men hvis du ligger på venstre side og spiser, har magesekken mye bedre evne til å tilpasse seg et stort måltid enn om du ligger på høyre side. Ungdommene presenterte resultatene under Forskningsdagene i Bergen høsten 2003.

Og hva skal du gjøre for å klare å spise mest mulig godsaker uten å bli kvalm? Jo, legge deg på sofaen når du spiser. Husk: På venstre side! Det gjorde nok de gamle romerne også.

Forskningen kalles gastroenterologi.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2003