Kan hvalen puste under vann?

– Nei, hvalen kan ikke puste under vann. Den er et pattedyr. Det vil si at hvalen har lunger, akkurat som vi mennesker, og må puste i luft for å leve.

hval vågehval

Selv om hvalen er veldig flink til å dykke, så må den opp til havoverflaten for å puste med jevne mellomrom. Hvis den pustet ut og inn under vann, ville den druknet.

Over en time under vann

Når pattedyr puster, blir oksygenet i lufta tatt opp i blodet. Derfra blir det ført rundt i hele kroppen. Hjerte, hjerne, muskler og resten av kroppen må hele tiden ha oksygen for å virke.

Hos pattedyrene er det forskjell på hvor lenge kroppen kan greie seg uten å puste. Et menneske kan holde pusten under vann i 1½-2 minutter. Spermhvalen derimot, som holder til et stykke utenfor norskekysten, kan oppholde seg under vann i opptil 70 minutter. Altså over en time! Ikke bare det, men den kan dykke ned til over 1000 meters dyp for å lete etter blekksprut, og så gå rett opp igjen – uten å ta skade av det.

En viktig grunn til at hvalen kan holde seg så lenge under vann, er at den har mye mer blod i kroppen enn mennesker. Den har også et stoff i musklene sine (myoglobin) som gjør at den kan lagre oksygenet i kroppen. Slik kan den bruke av det når den trenger det, for eksempel når den dykker.

Dykkerefleks

Hvalen har også veldig god dykkerefleks. Når hvalen gjør et dykk, begynner hjertet straks å slå saktere. Den snører sammen blodtilførselen. Bare de viktigste organene, som hjerte, hjerne og nyrer, får blod. Dermed sparer den på oksygenet. Og derfor kan den være så lenge under vann.

Vannsprut rett til værs

Når spermhvalen kommer opp igjen etter et dykk, holder den seg på overflaten i opptil en halv time for å puste. Det er da du kan se vannspruten stå rett til værs. Og det er ikke fordi den puster ut vann. Nei da. Det samles alltid en liten dam med sjøvann nede i pustegropa idet hvalen kommer opp for å puste. Når hvalen puster ut, gjør den det med så stort trykk at vannet blåses i været som i en fontene.

Publisert i Nysgjerrigper 6, 1997