Informasjon fra Nysgjerrigper: Skoleaktiviteter frem mot Venus-passasjen 8. juni

Venus-passasjer er de mest spesielle og viktigste himmelfenomener menneskene kan oppleve. Årets Venus-passasje blir den femte som noensinne er observert. Fordi den forrige gang fant sted i 1882, er det ingen nålevende mennesker som har sett en Venus-passasje.

Astrofysisk institutt ved UiO, Norsk Astronomisk Selskap og Nysgjerrigper ønsker å markere den verdenshistoriske begivenheten med et storslått arrangement i Frognerparken i Oslo. I undringens, nysgjerrighetens og forskningens navn slår vi oss sammen og inviterer til festival tirsdag 8. juni.

Et av høydepunktene under arrangementet blir kåringen av Årets Nysgjerrigper 2004. Prisutdelingen finner sted samtidig som Venus glir forbi Solen. Les mer om den nasjonale forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper på www.nysgjerrigper.no.

Bli med på spennende skoleaktiviteter frem mot Venus-passasjen 8. juni!

Hvordan måler vi avstandene i verdensrommet? Venus-passasjen ble i sin tid brukt til å måle dimensjonene i verdensrommet. Gjennom skoleaktivitetene vil elevene lære om Jordens størrelse og avstandene til objektene i verdensrommet på en unik måte.

Den ene oppgaven kan gjøres frem mot Venus-passasjen 8. juni 2004, og går ut på å måle hvor stor Jorden er, i samarbeid med en annen skole langt unna. Metoden er den samme som ble brukt for nesten 2500 år siden i Egypt. Den andre oppgaven, som handler om å måle avstander i rommet, kan vi bare gjøre under Venus-passasjen 8. juni. Denne oppgaven vil Knut Jørgen Røed Ødegaard demonstrere under Venus-passasjen i Frognerparken 8. juni.

Mer informasjon om oppgavene finner du her.