Hvorfor skifter krepsdyr farge når de blir kokt?

Krepsdyr er små sjødyr som er beskyttet av et skall som ligger utenpå kroppen. De mest vanlige krepsdyrene er krabbe, hummer, kreps og reker. Når vi kjøper krepsdyr i butikken, har de fleste en rød farge på skallet sitt.

hummer

Rødfargen får dyrene etter at de er kokt. Før de kokes er nemlig krabber, hummer og kreps brune, blå, sorte eller lilla. Rekene vi har her i Norge skiller seg ut fra de øvrige skalldyrene ved at de er røde allerede før de blir kokt.

Selv om skallet hos krepsdyr ikke er rødt før det kokes, inneholder det et rødt fargestoff. Grunnen til at vi ikke kan se denne rødfargen er fordi den ligger ”skjult” inne i enzymer i skallet. Enzymer finnes i alle celler i kroppen hos både dyr og mennesker, og har flere viktige oppgaver. En av oppgavene er å lage farger som kamuflerer dyret for rovdyr og bytte. En annen oppgave er å gi cellene i kroppen energi slik at vi holder oss friske. Disse enzymene blir ødelagt når vi koker krepsdyret. Rødfargen i skallet blir synlig når enzymene ødelegges.

Publisert i Nysgjerrigper 4, 2000