Hvorfor kan vi ikke gå til enden av regnbuen?

Du har sikkert sett hvordan en vakker regnbue ser ut til å strekke seg fra ett sted til et annet. Den ligner nærmest en bro på himmelen. Men hvis du forsøker å gå til enden av regnbuen, vil du finne ut at det ikke er mulig.

05. sep 2003 00:00
barn løper i regn, illustrasjon, regn, nedbør

Du har sikkert sett hvordan en vakker regnbue ser ut til å strekke seg fra ett sted til et annet. Den ligner nærmest en bro på himmelen. Men hvis du forsøker å gå til enden av regnbuen, vil du finne ut at det ikke er mulig. For regnbuen vil hele tiden gå foran deg, og hvis du fortsetter å gå vil den til slutt forsvinne!

Sol gjennom regn

En regnbue oppstår når lys fra sola kommer inn i regndråper. Inne i regndråpene blir det hvite sollyset spaltet opp i alle regnbuens farger. De mangefargete lysstrålene går ut av regndråpene igjen og treffer dine øyne. For at du skal se regnbuen må sola, du og regndråpene stå på en bestemt måte i forhold til hverandre. Sola må være bak deg, og ikke alt for høyt på himmelen. Regndråpene må være foran deg. Tenk deg at du drar en linje fra sola, gjennom deg og videre ut i luften. Da vil regnbuen krumme seg rundt denne linjen.

Så lenge du er i riktig i vinkel i forhold til regndråpene og sola, vil du se regnbuen foran deg. Derfor kan du gå mot regnbuen, og se at den hele tiden ligger foran deg. Men før eller siden vil regndråpene ta slutt, eller du vil gå slik at vinkelen blir gal. Da vil regnbuen forsvinne.

Selv om regnbuen ser ut til å være langt unna, behøver ikke avstanden til regndråpene å være stor. Du kan lage din egen regnbue med en hageslange om sommeren. Sett på vannet og klem tommelen over tuten på slangen slik at du får en fin dusj av vannstråler. Still deg slik at sola er bak ryggen din, og sprut med slangen bort fra deg. Da vil du se en fin regnbue. Den ser ut til å være langt unna, men er bare noen få desimeter fra deg!

Visste du forresten at regnbuen i virkeligheten er en del av en sirkel? Når du står på bakken ser du ikke dette, men fra fly er det mulig å se.

Publisert i Nysgjerrigper 4-98