Hvorfor er stokkmaur så store?

Stokkmaur ligner på røde skogmaur, men er nesten like store som veps. Hvorfor er de så store? Ingen kan si helt sikkert hvorfor dyr er slik eller slik, men vi kan gjette oss til det ut fra hvordan de lever.

Maur som spiser, insekter

Stokkmaur ligner på røde skogmaur, men er nesten like store som veps. De bygger bol nedi jorda og i trestokker, hvor de gnager ut ganger. De spiser ikke treverket, men går ut om natta for å finne nektar og plantesaft, eller melke bladlus for sukkersaft. Bladlusene er maurens «buskap» – mauren passer på bladlusene, og får sukkersaft igjen for strevet.

Hvorfor er det lurt å være stor?

Store dyr holder lettere på kroppsvarmen sin enn små dyr. Når det blir kaldt, fryser de ikke så fort. Insekter blir trege og sløve i kulda – de trenger å varme seg opp i sola for å bli aktive. Den store kroppen hjelper kanskje stokkmauren med å holde på solvarmen utover kvelden og være aktiv når den er ute i nattekulda.

Det er enda viktigere for den unge dronningen å være stor. Når hun skal danne ny koloni, går hun nesten et år uten mat! Hele vinteren sover hun, og om våren må hun bygge bol, legge egg og fostre opp de første arbeiderlarvene helt alene. Hun kan ikke gå ut og spise, og må bare tære på kroppen sin. Attpå til mater hun larvene med en væske som hun gulper opp! Da lønner det seg å være stor og ha mye å tære på.

Publisert i Nysgjerrigper 4-97