Hvorfor blir det mugg på maten når den blir gammel?

Mugg finnes i lufta som sporer. Sporer er «frø» som er så små at de er umulig å se. Hver gang brød og pålegg eller annen mat blir liggende fremme på kjøkkenbordet, lander noen av disse muggsporene på maten.

04. jun 2003 00:00
mat

Når muggsporene lander på mat, begynner de å leve. De spiser og vokser og formerer seg. Hvis maten settes i kjøleskapet, vokser muggen saktere enn om den ligger varmt. Mugg trives best når den får vann i maten, og derfor blir det fortere mugg på tomat enn på knekkebrød.

Pels på maten

Når maten blir gammel kan vi se muggen som hvite eller blå tråder utenpå og inni. Det finnes flere typer mugg, og noen kan være farlige å spise. Vi bør derfor ikke spise muggen mat. Hvis vi lar muggen vokse lenge, blir det som en pels utenpå maten.

I noe mate er det tilsatt «ufarlig» mugg for å få en bestemt smak eller fasthet. I flere typer ost er blå eller hvit mugg tilsatt, og er med på å modne osten. Noen muggtyper bryter ned proteinet i osten, slik at den blir mykere. Jo lengre en slik ost lagres, jo mykere blir den.

Gammelost lages ved å stryke muggtråder utenpå osten!

Publisert i Nysgjerrigper 2-98