Hvordan kan vi vite hvilken farge dinosaurene hadde? Eller gjetter vi bare?

Vi spør Natascha Heintz ved Paleontologisk museum i Oslo om hjelp for å finne svar på dette. Hun forsker på dyr som har levd for tusener og millioner år siden.

Dinosaur

Vi kan ikke være helt sikre på hvilken farge dinosaurene hadde, fordi det ikke er funnet rester av dinosaurer der fargene er bevart. Antakeligvis hadde de like mange farger som krypdyrene har i dag. Øgler er en fjern slekting av dinosaurene, og de vet vi har mange forskjellige farger. Derfor tror vi at dinosaurene hadde forskjellige farger.

Forskerne vet derimot mye om hvordan det så ut på jorden den gangen dinosaurene levde. Natascha forteller:

– Vi vet dette ved å se på hvordan dyrene bruker fargen sin i dag. Deretter kan vi sammenlikne de dyrene som lever i et liknende miljø som dinosaurene en gang levde i. Disse dyrene bruker fargene for å kamuflere seg eller fremheve seg i naturen. Det samme tror vi dinosaurene gjorde. De som var planteetere, var nok mer avhengige av kamuflasje enn rovdinosaurene.

– Vi vet derimot adskillig mer om hvordan kroppen til dinosaurene en gang så ut, fortsetter Natascha. Vi har funnet rester av skjeletter hvor vi kan se hvor musklene har vært festet. Disse restene gjør at vi kan tenke oss hvordan de har vært bygd opp. Også her sammenlikner vi med dyr som lever i dag. Dagens øgler har nesten lik oppbygning som dinosaurene. Slik kan vi med sikkerhet vite hvordan dinosaurene har sett ut, men vi kan ikke være like sikre på fargen.

TILLEGGSINFORMASJON:

Dinosaurer i Norge

Forskere har funnet fotspor av en dinosaurart på Svalbard. Dette er det eneste funnet av dinosaurer i Norge. Funnet er med på å bevise at Svalbard en gang i tiden må ha ligget mye lenger sør enn det gjør i dag. Dinosaurene ville nemlig aldri ha overlevd de forholdene som er på Svalbard i dag. Forskerne tror at Svalbard en gang i tiden har ligget på samme breddegrad som England ligger i dag. Dette har skjedd ved at kontinentene har drevet fra hverandre i løpet av mange millioner år.

Man har også funnet rester av andre arter som levde i samme tidsperiode som dinosaurene. Dette gjelder fiskeøgler på Andøya. Disse levde i vannet og lignet litt på delfiner. Dette er det eneste funnet som er gjort av et krypdyr som levde på dinosarenes tid i Norge.

Publisert i Nysgjerrigper 3, 2000