Hvitløkstyven

Du har sikkert sådd frø om våren. Etter noen dager dukker en liten spire opp. Og hvis du er flink til å vanne, blir spiren en stor plante. Et solsikkefrø blir til en solsikke og salatfrø til salat. Men har du tenkt over hvordan frøet klarer å lage en spire? Og hvordan vet spiren hva den skal gjøre for å lage en plante?


Tema: TEKNOLOGI

For å gi deg et lite tips: Hva trenger du når du bygger Lego?

For å sette sammen alle klossene riktig, bruker du en oppskrift. Frøet og spiren bruker også en oppskrift, men den er ikke skrevet på papir. Planteoppskriften er gjemt inni frøet og laget av noe som kalles DNA-molekyler.

DNA-molekylene er som lange remser med ord, men ordene er ikke skrevet med de bokstavene du er vant til. Nei, DNA-molekylene har sine helt egne bokstaver, som vi kaller “A”, “T”, “C” og “G”. (Bokstavene er egentlig forkortelser for noen kompliserte kjemiske forbindelser). Disse fire bokstavene er satt sammen i lange tråder til ord og setninger som forteller frøet hvordan det skal forandre seg til en spire for til slutt å bli en plante.

Alt er laget etter en DNA-molekyloppskrift.

Hvis menneske-oppskriften var blitt skrevet på papir, ville den fylt 200 telefonkataloger, og du ville brukt mange år på å lese alt sammen. Heldigvis har naturen klart å oppbevare menneskeoppskriften på en mye smartere måte.

Selv om tråden med informasjonen på er mer enn to meter lang, er den så tynn og sammenpakket at den får plass i alle cellene i kroppen din. Fantastisk, ikke sant?

Hvis du ikke tror på det, kan du undersøke saken selv.

For selv om vi ikke kan se en enkelt DNA-tråd, kan vi se mange DNA-tråder som er tvunnet sammen. Og en slik megatråd kan du få se med egne øyne ved hjelp av kjøkkenutstyr, noen biokjemi-triks og litt hjelp fra en voksen.

Nå er det ikke helt sunt å bruke deler av din egen kropp i dette eksperimentet. Du trenger alle delene av kroppen din. Derfor bør du heller forsøke å isolere DNA fra en grønnsak eller en frukt.

Last ned oppskriften her

Husk at du må ha Adobe acrobat reader 5.0 for å kunne laste ned pdf-filen med oppskriften.

Hva er egentlig et molekyl?

Hele jorden og alt som er på den er satt sammen av noen usynlige små byggeklosser som kalles atomer. Når to eller flere atomer slår seg sammen, blir de til et molekyl.

Hvis du sammenligner atomer med legoklosser, blir molekylene alt det morsomme du kan lage av Lego som biler, tog, båter, hus og mennesker.