Hva er kviser, og hvorfor får vi dem?

Vi har spurt hudlege ved Rikshospitalet i Oslo, Ole Fyrand! En kvise oppstår hvis en pore i huden blir tettet igjen, slik at fettstoffer hoper seg opp nede i huden.

13. okt 2004 23:00
hud, snitt

Porer er åpninger i huden som lager hår og fett. Fettstoffene kommer til hudoverflaten for å beskytte den mot bakterier og fra å tørke ut. Når talget – som fettstoffene kalles – hoper seg opp under hudoverflaten, blir huden øm, rød og hoven. Til slutt dannes det puss eller verk som hjelper til med å fjerne talget fra porene.

Hormoner

Kviser er vanligst i puberteten. Kroppen har da stor produksjon av hormoner, som setter kroppen litt ut av balanse. Hormoner føres med blodet til cellene med beskjed om å lage mer eller mindre av bestemte stoffer. Den store hormonaktiviteten i tenårene gjør at vi får et mer voksent utseende. Det finnes både mannlige og kvinnelige hormoner, men det er de mannlige hormonene som kan gi fett hår og fetere hud med kviser. Både gutter og jenter får flere mannlige hormoner i puberteten.

Du kan trøste deg med at de fleste får kviser i tenårene. Kviser er dessuten arvelig. Hvis foreldrene dine hadde kviser i tenårene, er det sannsynlig at også du kommer til å få det.

Noen sier at du får kviser av å spise sjokolade og annet godteri. Det er ikke sant! Selv om du har kviser kan du trygt spise lørdagsgodteriet ditt. Kviser er heller ikke smittsomt; det er ikke farlig å gi en god klem til en som har kviser!

Tips fra hudlegen:

Hvis kvisen er rød og øm, skal du helst la den være i fred. Dersom kvisen er gul og har verk på tuppen, kan du godt fjerne dette forsiktig med en bomullsdott fuktet i Pyrisept. Stell ellers huden med vanlig såpe og vann. Kremer og salver kan irritere huden. Har du mange og vonde kviser, kan du få kjøpt spesialkremer på apoteket, eller en hudlege kan hjelpe deg.

Publisert i Nysgjerrigper 2, 2000