Høyrehendte har høyresveis

Det er ikke bare frisøren og en haug med gelé som bestemmer hvordan sveisen din skal se ut. Noen forskere mener nemlig at litt av frisyren ligger i genene – og i hånda du skriver med!

Haar/NYSGJERRIGPER/0204(Ikke bruk uten etter avtale med Nysgjerrigper)Hvis du er kortklipt og ser på hodet ditt rett ovenfra, vil du oppdage at håret vokser i en slags snurr rundt hodet. Det merkelige er at hånda du skriver med, også ser ut til å bestemme hvilken vei denne kveilen skal gå. Er du høyrehendt, går sveisen nesten helt sikkert samme vei som klokka, og det er visst ikke fordi du bruker skrivehånda til å rote rundt oppi håret.

En forsker som har studert hårvirvler, mener at genene som bestemmer at du skriver med høyre hånd, også avgjør at manken skal gå med klokka. Men er det da slik at hårsnurren til alle de venstrehendte går motsatt vei? Ikke nødvendigvis. Her er det nemlig like stor sjanse for at sveisen går mot høyre som mot venstre.

Ni av ti mennesker på jorda bruker helst den høyre hånda til å kaste og skrive med. Før var det ikke så moro å være keivhendt. For bare noen år siden ble skolebarn tvunget til å skrive med høyre hånd. I riktig gamle dager trodde folk at de venstrehendte var trollmenn og hekser. Og selv om forskerne ikke har funnet svaret på hvorfor noen er venstrehendte, vet vi at det ikke spiller noen rolle hvilken ”hendthet” du har. I noen tilfeller kan det også være en fordel å være venstrehendt, for eksempel i håndball!

Publisert i Nysgjerrigper nr 2/04