Halvt i søvne

Enkelte dyr sover på de merkeligste måter. Flere sover bare med halve hjernen av gangen. Og gjerne med ett øye lukket.

Delfin, Photodisc

Observasjoner av delfiner og hvaler, viser at de sover på to måter. De hviler enten stille i vannet - loddrett eller vannrett, eller de sover mens de svømmer sakte ved siden av et annet dyr.

Dyrene tar seg korte blunder når de sover og svømmer samtidig. Unge dyr hviler, spiser og sover mens mødrene svømmer og "tauer" dem etter seg i strømmen de skaper når de svømmer. De første ukene etter at hval- eller delfinungen er født, må moren svømme hele tiden. Hvis hun ikke gjør det, kan ungen synke. Ungene er nemlig ikke født med nok fett på kroppen.

Sover med halve hjernen

Enkelte delfinarter sover bare med halve hjernen. Når den sover, lukker den det motsatte øyet. Den andre halvdelen av hjernen er så vidt våken. Denne delen av hjernen bruker dyret til å se etter fiender, hindre eller andre dyr. Den hjelper også med å gi beskjed om når den skal gå opp til overflaten for å puste. Etter et par timer vekker den delen av hjernen som sov, og lar den andre hjernedelen få sove.

Flere fugler sover likedan. Når ender og pingviner står på rad og sover, er det de som står ytterst som må vokte på fiender – med ett øye åpent.

Publisert i Nysgjerrigper 1, 2003